Увага! Cайт не оновлюється

02 жовтня 2018, 09:00 ( Комітет з питань економічної політики )

У Верховній Раді України зареєстровано Проект Закону України ««Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення передумов для захисту економічних та спадкових прав громадян в сільській місцевості»

 

У Верховній Раді України за номером 9140 зареєстровано Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів  України щодо створення передумов для захисту економічних та спадкових прав громадян в сільській місцевості» (далі – проект Закону), який розроблено з метою наближення нотаріальних та реєстраційних послуг до осіб, які проживають (зареєстровані) у селах, селищах, селищах міського типу та містах районного значення.

Необхідність у прийнятті проекту Закону обумовлена насамперед тим, що громадяни, що мешкають у сільській місцевості, не завжди можуть одержати належний доступ до нотаріальних  та реєстраційних послуг, зокрема, при оформленні спадщини.

Статистичні дані свідчать, що станом на 01.07.2018  в державних нотаріальних конторах наявні 294 вакансії державних нотаріусів, із 41 посади державних нотаріусів в державних нотаріальних архівах областей та м. Києва –  13  посад також вакантні.

На сьогодні оформлення спадкових прав громадян може бути здійснено як державними так і приватними нотаріусами, однак на практиці основна частина свідоцтв про право на спадщину видається саме державними нотаріусами.

Це пов’язане насамперед із тим, що до державних нотаріальних контор звертаються, як правило, соціально-незахищені верстви населення, які не в змозі оплатити послуги приватних нотаріусів, та користуються пільгами, встановленими Декретом України «Про державне мито».  Зазначене  впливає на можливість реалізувати громадянами, що мешкають у сільській  місцевості, своїх економічних прав, зокрема права власності, оренди землі, тощо.

Вирішення окреслених проблем пропонується шляхом розширення кола осіб, діяльність яких буде спрямована на надання адресних послуг сільському населенню, зокрема у сфері нотаріату та державної реєстрації.

Забезпечення доступності для населення нотаріальних та реєстраційних дій, що буде вчиняти уповноважена особа органу юстиції, передбачено шляхом встановлення пільг при оплаті таких послуг.

Метою проекту Закону є створення законодавчих передумов для покращення доступу осіб, які проживають (зареєстровані) у селах, селищах, селищах міського типу та містах районного значення, до нотаріальних та реєстраційних послуг, що сприятиме захисту та належній реалізації їх економічних та спадкових прав.

 Комітет з питань економічної політики планує розглянути згаданий проект Закону на своєму засіданні, яке відбудеться 03 жовтня 2018 р. о 15.30.