Увага! Cайт не оновлюється

08 червня 2018, 11:34 ( Комітет з питань економічної політики )

06 червня 2018 року Комітет з питань економічної політики на своєму засіданні розглянув проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання (реєстр.№8296 від 19.04.2018)

 

06 червня 2018 року Комітет з питань економічної політики на своєму засіданні розглянув проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання (реєстр.№8296 від 19.04.2018), внесений народними депутатами України Луценко І.С., Іванчуком А.В. та іншими.

Серед важливих новел законопроекту варто відзначити посилення відповідальності батьків, які ухиляються від сплати аліментів та від виконання суспільно-корисних робіт, а також  запровадження обов’язку засуджених працювати, щоб забезпечити сплату аліментів.

В рамках підготовки законопроекту до другого читання було враховано зауваження громадськості та вдосконалено норму щодо виїзду дитини за кордон (ч. 5 ст. 157 Сімейного Кодексу), які передбачають надання можливості тому з батьків, з ким проживає дитина, самостійного вирішення питань виїзду дитини за кордон, позбавлення права впливати на ці питання несумлінного батька (матері), який (яка) має заборгованість зі сплати аліментів, або який (яка) безпідставно відмовляє у виїзді дитини та визначення порядку проведення інспекційних перевірок одержувача аліментів.

Крім того, передбачено удосконалення законодавчих положень щодо відмови боржнику у вчиненні нотаріальних та реєстраційних дій з метою недопущення відчуження майна боржником, внесеним до Єдиного реєстру боржників, зокрема, за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів за наявності заборгованості з відповідних платежів понад три місяці.

Також, варто зазначити, що змінами до Цивільного процесуального кодексу України та до Господарського процесуального кодексу України пропонується визначити, що ухвала про забезпечення позову є виконавчим документом, що гарантуватиме виконання рішень суду в разі задоволення позовних вимог.

Загалом, до порівняльної таблиці було внесено 133 правки, 70% з яких враховано, або враховано частково.

За результатами детального обговорення на засіданні, Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді України прийняти проект Закону у другому читанні та в цілому.