Увага! Cайт не оновлюється

06 червня 16:13
06 червня 2019 року секретар Комітету з питань економічної політики Матківський Богдан Миронович здійснив особистий прийом громадян у Верховній Раді України докладніше
29 травня 12:44
Комітет Верховної Ради України з питань економічної політики звітує про проведену роботу за час роботи Верховної Ради України восьмого скликання докладніше
06 травня 11:00
В Комітеті продовжується робота з опрацювання законодавчих ініціатив щодо врегулювання питань відновлення платоспроможності і банкрутства докладніше
10 квітня 16:05
10 квітня 2019 року відбулося засідання Комітету з питань економічної політики посилання...
04 березня 10:21
20 березня 2019 року Комітет з питань економічної політики планує розглянути законопроект №8125 "Про концесії", підготовлений до другого читання докладніше
27 лютого 15:58
27 лютого 2019 року відбулося засідання Комітету з питань економічної політики посилання...
19 лютого 10:00
Комітет на своєму засіданні 27 лютого 2019 року планує розглянути проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівних прав та можливостей громадян із представництва у наглядових радах та органах правління державних унітарних підприємств, господарських товариств та державних банків (реєстр. №9528 від 04.02.2019) докладніше
06 лютого 17:15
06 лютого 2019 року відбулося засідання Комітету з питань економічної політики посилання...
22 жовтня 2018, 10:00

Інфографіка та коментар щодо Кодексу України з процедур банкрутства

Інфографіка

Півтора роки роботи над Кодексом з процедур банкрутства дали результат – 237 голосів "за" у сесійній залі парламенту 18 жовтня 2018 р.

Український бізнес отримав потужний стимул для розвитку і залучення інвестицій, причому зміни стосуються як великих компаній, так і фізичних осіб.

У цій колонці коротко поділюся тим, у чому його головні переваги і що саме він змінює.

По-перше, йдеться про вищий рівень захисту права кредиторів, в тому числі заставних. Активи боржників продаватимуться через онлайн-платформи, що забезпечить прозорість та максимально високу ціну відчуженого майна.

До того ж, підвищується рівень відповідальності менеджменту підприємства-боржника за невжиті заходи для попередження банкрутства.

Також Кодекс надає можливість визнати недійсними правочини майнового характеру  боржника з пов’язаними особами впродовж останніх трьох років, що передували відкриттю процедури банкрутства.

Крім того, кредитори зможуть брати участь в обранні арбітражного керуючого, який матиме регулярно звітувати перед ними про фінансовий стан боржника.

Завдяки захищеності прав кредиторів в Україні стане можливим відновлення кредитування, на яке дуже чекає бізнес і яке забезпечується зокрема через спрощений механізм звернення стягнення на заставлене майно.

По-друге, згідно з попередніми підрахунками очікується, що прийняття Кодексу може допомогти Україні суттєво поліпшити позицію в рейтингу Doing Business Світового банку – в загальному заліку та за показником "Вирішення неплатоспроможності".

При цьому до прийняття Кодексу Україна подекуди демонструвала найгірші результати, наприклад, з ефективності процедури банкрутства, її вартості та тривалості.

По-третє, Кодексом вдосконалюється процедура корпоративного банкрутства. Завдяки її спрощенню банкрута можна буде продати як працюючий бізнес.

Сама процедура значно прискориться за допомогою скорочення підстав для касаційного оскарження (зараз в Україні вона триває в середньому 2,9 року, тоді як в інших країнах Східної Європи - 2,3 року) і подешевшає (середня вартість процедури банкрутства в Україні зараз – до 40% вартості бізнесу, тоді як в сусідніх по регіону державах– до 13%).

Крім того, має зрости фінансовий результат і обсяг відшкодування в кінці процедури. Зараз середній показник фінансового результату в Україні становить 9%, а в Східній Європі - 38%.

По-четверте, Кодекс запроваджує інститут банкрутства фізичних осіб, надаючи фінансово неспроможним особам можливість для рестарту та цивілізованого врегулювання питання проблемних іпотечних кредитів в іноземній валюті.

Їх можна буде реструктуризувати за умови, що кредитна заборгованість виникла до того, як Кодекс набув чинності.

Кодекс означає позитивні зміни і з точки зору інвестиційного клімату. Після його вступу в дію правила ведення бізнесу, зокрема в частині банкрутства, стануть прозорішими і зрозумілішими для інвесторів, що вже працюють в Україні або планують розпочати діяльність.

Для останніх він також дасть можливість краще прогнозувати розвиток бізнесу в майбутньому.

Ганна Власюк, юрист Офісу Національної інвестиційної ради.