Увага! Cайт не оновлюється

06 червня 16:13
06 червня 2019 року секретар Комітету з питань економічної політики Матківський Богдан Миронович здійснив особистий прийом громадян у Верховній Раді України докладніше
29 травня 12:44
Комітет Верховної Ради України з питань економічної політики звітує про проведену роботу за час роботи Верховної Ради України восьмого скликання докладніше
06 травня 11:00
В Комітеті продовжується робота з опрацювання законодавчих ініціатив щодо врегулювання питань відновлення платоспроможності і банкрутства докладніше
10 квітня 16:05
10 квітня 2019 року відбулося засідання Комітету з питань економічної політики посилання...
04 березня 10:21
20 березня 2019 року Комітет з питань економічної політики планує розглянути законопроект №8125 "Про концесії", підготовлений до другого читання докладніше
27 лютого 15:58
27 лютого 2019 року відбулося засідання Комітету з питань економічної політики посилання...
19 лютого 10:00
Комітет на своєму засіданні 27 лютого 2019 року планує розглянути проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівних прав та можливостей громадян із представництва у наглядових радах та органах правління державних унітарних підприємств, господарських товариств та державних банків (реєстр. №9528 від 04.02.2019) докладніше
06 лютого 17:15
06 лютого 2019 року відбулося засідання Комітету з питань економічної політики посилання...
16 грудня 2016, 14:56

13 грудня 2016 року відбувся круглий стіл на тему: "Економічна політика і децентралізація - взаємозв'язки та взаємозалежності на прикладі Кіровоградської області" (+відео та стенограма)

Комітет Верховної Ради України з питань економічної політики за підтримки Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO та за ініціативи народного депутата України Березкіна С.С. провів круглий стіл на тему «Економічна політика і децентралізація – взаємозв’язки та взаємозалежності на прикладі Кіровоградської області».

 

DSC_8864

 

У роботі круглого столу прийняли участь провідні українські експерти з питань реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади, представники міністерств та відомств, народні депутати України, представники органів місцевого самоврядування, громадських організацій та засобів масової інформації.

 

DSC_9235

 

З вітальним словом до присутніх звернувся секретар Комітету з питань економічної політики - народний депутат України Матківський Б.М., який зазначив: «Питання децентралізації сьогодні обговорюється на всіх рівнях, багатьма експертами, науковцями. Є як прихильники проведення децентралізації так ті, що висловлюють протилежну точку зору. Комітет Верховної Ради України з питань економічної політики надзвичайно зацікавлений в розвитку сильної, економічно незалежної України та економічно розвинених територіальних громад. Найкраще зрозуміти економічні досягнення децентралізації, проблеми пов’язані з проведенням реформи, це заслухати безпосередніх учасників, які творять нову історію по розвитку децентралізації».

 

DSC_8941

 

Під час обговорення учасники заходу зазначили, що в об’єднаних територіальних громадах є всі можливості для мобілізації внутрішнього ресурсу та залучення зовнішніх вливань (отримання грантів на інвестиційні проекти, залучення кредитних коштів), але також  наголосили на наявних проблемах, які стоять сьогодні на заваді успішного процесу проведення реформи децентралізації. Це і «ручні механізми» розподілу бюджетних коштів, неспроможність використати кошти на рахунках  наприкінці бюджетного періоду, це і щорічна зміна «правил гри» в бюджетному, податковому та земельному законодавстві тощо.

Учасники обговорення вважають за необхідне звернути увагу державної влади на  катастрофічну демографічну ситуацію в країні, що викликана малоефективною системою охорони здоров’я, недофінансуванням закладів освіти, відсутністю робочих місць.

Підсумовуючи результати роботи круглого столу, важливо підкреслити, що експерти та представники влади поєднанні розумінням проблем, які виникають в процесі реформи. Учасники круглого столу дійшли висновку, що без сильної місцевої економіки результати децентралізації не можуть бути сталими. Для цього учасниками були висловлені пропозиції присутнім народним депутатам України щодо гострої необхідності:

-         внесення змін до Державного бюджету України стосовно прогнозованості місцевих податків;

-         регулювання земельних відносин, з метою покращення інвестиційної привабливості;

-         посилення середньострокового планування, адаптація бюджетного планування до норм європейських країн-лідерів;

-         прийняття «пакету» децентралізаційних законів (законопроекти №№4772, 5253 та інші).

-         переходу від політики залучення кредитів до політики залучення інвестицій.

 

DSC_9245

 

Рекомендації та висновки круглого столу будуть надіслані на адресу Прем’єр-міністра України, Голови Верховної Ради України, Головам парламентських фракцій та комітетів Верховної Ради України.

Комітет з питань економічної політики бере під особистий контроль хід виконання вищезазначених рекомендацій.

 

 

DSC_9283



З відеозаписом засідання круглого столу можна ознайомитися тут.

 

Стенограма засідання круглого столу доступна за цим посиланням.