Увага! Cайт не оновлюється

06 червня 16:13
06 червня 2019 року секретар Комітету з питань економічної політики Матківський Богдан Миронович здійснив особистий прийом громадян у Верховній Раді України докладніше
29 травня 12:44
Комітет Верховної Ради України з питань економічної політики звітує про проведену роботу за час роботи Верховної Ради України восьмого скликання докладніше
06 травня 11:00
В Комітеті продовжується робота з опрацювання законодавчих ініціатив щодо врегулювання питань відновлення платоспроможності і банкрутства докладніше
10 квітня 16:05
10 квітня 2019 року відбулося засідання Комітету з питань економічної політики посилання...
04 березня 10:21
20 березня 2019 року Комітет з питань економічної політики планує розглянути законопроект №8125 "Про концесії", підготовлений до другого читання докладніше
27 лютого 15:58
27 лютого 2019 року відбулося засідання Комітету з питань економічної політики посилання...
19 лютого 10:00
Комітет на своєму засіданні 27 лютого 2019 року планує розглянути проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівних прав та можливостей громадян із представництва у наглядових радах та органах правління державних унітарних підприємств, господарських товариств та державних банків (реєстр. №9528 від 04.02.2019) докладніше
06 лютого 17:15
06 лютого 2019 року відбулося засідання Комітету з питань економічної політики посилання...
25 листопада 2015, 10:02

23 листопада 2015 року у Комітеті Верховної Ради України з питань економічної політики відбувся Круглий стіл на тему: "Регулювання держваних закупівель"

Голова Комітету з питань економічної політики ВРУ Андрій Іванчук запросив громадськість та урядовців до відкритої дискусії щодо реформи державних закупівель

«Враховуючи необхідність підвищення ефективності використання державних коштів та  наближення процедур державних закупівель до вимог СОТ сьогодні важливо відпрацювати всі пропозиції, надані в тому числі від громадськості та міжнародних експертів при визначені законодавчої бази для реформування відносин в сфері державних закупівель», - зазначив Голова Комітету з питань економічної політики ВРУ Андрій Іванчук 23 листопада 2015 р. на засіданні Круглого столу, присвяченого обговоренню проблем національної системи державних закупівель та запровадження нових підходів, що закладені в проекті закону України «Про публічні закупівлі».

Голова Комітету також наголосив, що на законодавчому рівні повинно бути передбачено можливість вибору між електронною та паперовою формою закупівель, як це передбачають міжнародні практики; механізми захисту інформації, що міститься в електронній системі закупівель.

Автори нового законопроекту «Про публічні закупівлі» вважають, що базою для переходу до повномасштабної реформи у сфері державних закупівель повинно стати переведення всіх державних тендерів протягом 2016 року у електронний формат.

«Перехід на електронні закупівлі не треба розглядати як панацею. Це не є якесь єдине магічне вирішення проблеми, яке може саме по собі, без контексту самого плану реформи, врятувати цю сферу відносин. Однак це важливий крок, без якого не можна реалізувати решту реформ», - зазначив заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов.

За даними представників Мінекономрозвитку, пілотний проект електронної системи допорогових закупівель ProZorro, який стартував у лютому 2015 року, продемонстрував відмінні результати.

«Наш проект дає в «пілоті» економію порівняно із забюджетованою сумою близько 12%, що значно перевищує наші очікування», - відмітив Максим Нефьодов.

На даний час до пілотного проекту приєдналося вже близько 1800 державних замовників, в систему включено майже 25 тисяч тендерів.

У представленому  Мінекономрозвитку законопроекті «Про публічні закупівлі» передбачається:

- запровадження обов’язковості проведення процедур через електронну систему. На першому етапі обов’язковість проведення процедур через електронну систему поширюється на головних розпорядників коштів та монополістів (з 1 квітня 2016 року), на другому (з 1 серпня) – на всіх замовників;

- запровадження електронного аукціону, який передбачає автоматичну оцінку тендерних пропозицій;

- визначення нових понять «авторизований електронний майданчик», «електронна система закупівель», «централізована закупівельна організація», «система хмарних обчислень»;

- замість 5 процедур  залишити 3 (відкриті торги, конкурентний діалог, переговорна процедура);

- суттєва зміна термінології, зокрема, замість терміну «державна закупівля» вводиться термін «публічна закупівля»; замість термінів «конкурс», «документація конкурсних торгів», «пропозиція конкурсних торгів», «комітет з конкурсних торгів», вводяться поняття  «тендер», «тендерна документація», «тендерна пропозиція», «тендерний комітет».

Під час активного обговорення тексту законопроекту «Про публічні закупівлі»  учасники круглого столу визначили коло важливих питань, які потребують ретельного доопрацювання. Зокрема, було звернуто увагу на необхідність одночасного розгляду законопроекту «Про публічні закупівлі» з пакетом інших проектних документів, що регламентуватимуть роботу «електронних майданчиків» та включення до законопроекту всіх видів закупівель. Учасники дискусії також звернули увагу на необхідність створення системи захисту даних учасників торгів та збереження доступу до архівних даних при переході на нову систему, а також питання щодо матриці розрахунку вартості послуг таких «електронних майданчиків» та механізмів її зниження за рахунок збільшення конкуренції. Дискусійним стали також питання щодо строків переходу замовників та учасників торгів до нового формату закупівель та виконання державою публічної функції щодо функціонування “електронних майданчиків”.

Всі учасники заходу погодилися, що таке всебічне обговорення законопроекту в профільному Комітеті із залученням всіх зацікавлених осіб є дуже ефективним. Воно дало змогу визначити основні моменти, які потрібно взяти до уваги при доопрацюванні документу перед внесенням його на голосування до Верховної Ради.

За результатами заходу Голова Комітету з питань економічної політики Андрій Іванчук запропонував продовжити роботу над документом в робочому режимі – отримати офіційну позицію з питань, що були озвучені на круглому столі, від урядовці, а також від громадськості, ретельно вивчити питання кореляції запропонованих змін із європейським законодавством.

«Ми будемо активно сприяти доопрацюванню законопроекту на відповідність, як міжнародним нормам так і українським реаліям»,  - підкреслив голова Комітету з питань економічної політики ВРУ Андрій Іванчук.

Довідка. До участі в Круглому столі було запрошено народних депутатів України, керівництво  Міністерства економічного розвитку і торгівлі, представників Представництва ЄС в Україні, представників центральних органів виконавчої влади, які здійснюють контроль за дотриманням законодавства з питань державних закупівель, громадськості та міжнародних організацій, а також незалежних експертів з питань державних закупівель.