Увага! Cайт не оновлюється

Головна > Текстові публікації > Діяльність Комітету > Стенограми засідань Комітету
06 червня 16:13
06 червня 2019 року секретар Комітету з питань економічної політики Матківський Богдан Миронович здійснив особистий прийом громадян у Верховній Раді України докладніше
29 травня 12:44
Комітет Верховної Ради України з питань економічної політики звітує про проведену роботу за час роботи Верховної Ради України восьмого скликання докладніше
06 травня 11:00
В Комітеті продовжується робота з опрацювання законодавчих ініціатив щодо врегулювання питань відновлення платоспроможності і банкрутства докладніше
10 квітня 16:05
10 квітня 2019 року відбулося засідання Комітету з питань економічної політики посилання...
04 березня 10:21
20 березня 2019 року Комітет з питань економічної політики планує розглянути законопроект №8125 "Про концесії", підготовлений до другого читання докладніше
27 лютого 15:58
27 лютого 2019 року відбулося засідання Комітету з питань економічної політики посилання...
19 лютого 10:00
Комітет на своєму засіданні 27 лютого 2019 року планує розглянути проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівних прав та можливостей громадян із представництва у наглядових радах та органах правління державних унітарних підприємств, господарських товариств та державних банків (реєстр. №9528 від 04.02.2019) докладніше
06 лютого 17:15
06 лютого 2019 року відбулося засідання Комітету з питань економічної політики посилання...
Надрукувати Збільшити зону перегляду

Стенограми засідань Комітету

12 грудня 2016, 16:33

Стенограма засідання Комітету від 16 листопада 2016 року

СТЕНОГРАМА

засідання Комітету з питань економічної політики

16 листопада 2016 року

Веде засідання Голова Комітету ІВАНЧУК А.В.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго дня, шановні народні депутати, шановні запрошені. Дозвольте розпочати засідання комітету. На ваш розгляд запропонований порядок денний. Зауваження є? Немає. Хто за те, щоб затвердити запропонований порядок денний, прошу голосувати.

Хто – "за"? Хто проти? Хто утримався? Рішення прийнято одноголосно.

Перше питання. Звіт Антимонопольного комітету України за 2015 рік. До слова запрошується Юрій Олександрович Терентьєв. Будь ласка.

 

ТЕРЕНТЬЄВ Ю.О.  Андрій Володимирович, дуже дякую за наданий час представити звіт Антимонопольного комітету.

Я хочу представити, крім мене, на це засідання я запросив також першого заступника голови Антимонопольного комітету це Ніжнік Марія Володимирівна. І Вовк Андрій Михайлович також заступник голови Антимонопольного комітету.

Також разом з нами присутній Костенко Євген Якович. Це заступник директора Департаменту оскарження державних закупівель. Тобто, якщо будуть конкретні питання… Оскільки, ну, фактично я буду представляти звіт за 2015 рік, 2015 рік вже достатньо давно минув. В нас є певні кількісні показники нашої діяльності. Якщо будуть питання стосовно, ну, теперішнього стану Антимонопольного комітету і куди ми рухаємося вперед стосовно, ну, в першу чергу, теми державних закупівель, оскільки тема така досить сенситивна. Ми відразу можемо дати всі коментарі по всіх технічних детальних питаннях. Ми готові до цього.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

ТЕРЕНТЬЄВ Ю.О. Звіт Антимонопольного комітету було затверджено в березні 2016 року. Це досить такий детальний ґрунтовний документ. Але можу сказати наступне, що за своєю структурою ви такий документ бачили останній раз. Зараз звіт за 2016 рік, він буде докорінно змінений і буде виходити, в першу чергу, ну, наступна філософія Антимонопольного комітету. Тобто відход від. Власне, кількісної статистики права застосування до аналізу економіки, аналізу конкретних галузей, аналізу секторів. І яким саме чином Антимонопольний комітет, здійснюючи власну діяльність, яка необов'язково повинна зводитися лише до розслідування справ чи накладення штрафів, переходить, спричиняє якісні економічні зміни у відповідних галузях.

Основні завдання Антимонопольного комітету, ви можете бачити це в презентації, на жаль, ми не повну роздрукували, скоріш за все, недостатньо на всіх примірників. Основними нашими завданнями є, скажемо так, це контроль законодавства про захист економічної конкуренції. Великим блоком нашої роботи, на який зараз ми фактично робимо основну ставку, це адвокатування росту конкуренції. Оскільки заходи по  правозастосуванню, вони тривають дуже довго. Розслідування конкурентні і в Україні, і в Європейському Союзі, і в Сполучених Штатах Америки тривають  принаймні шість місяців. Тобто є можливість давати більший ефект. І зараз ми фокусуємося на тому, щоб від наслідків боротьби, з наслідками фокусуватися на боротьбі з причинами порушень. І тому в засобах масової інформації ви можете бачити багато, практично декілька разів на місця, коли Антимонопольний комітет надає рекомендації суб'єктам ринку, які обов'язкові для розгляду, обов'язкові для виконання. Научно це називається адвокатування конкуренції. Тобто це наразі ми бачимо, що це головний  пріоритет з практичної діяльності нашої роботи.

Окремим блоком є контроль за концентрацією за узгодженими діями, захист конкуренції при рахуванні природних монополій, тобто наші відносини із регуляторами. Дві додаткових зони відповідальність Антимонопольного комітету, якіє,  скажем так, похідними   від основних. Це є наша роль як органу оскарження в сфері державних закупівель і контроль за розвитком  конкурентного середовища  в сфері державних закупівель. Це дуже великий блок нашої роботи. І новий блок, який стане частиною нашої діяльності щоденної з серпня 2017 року, це контроль за державною допомогою суб'єктам господарювання. Але наразі вже створений відповідний підрозділ, і ми працюємо над впровадженням, над розробкою вторим законодавства і над впровадженням ефективно цього функціоналу.

Якщо подивитись на основні цифри, основні кількісні показники діяльності Антимонопольного комітету, то, якщо порівняти бюджетне фінансування, яке було виділене в 2015 році, тобто це 63 мільйони гривень, із економічним ефектом від діяльності Антимонопольного комітету, тобто це безпосередньо та економічна шкода, яку було відвернено, чи економічні блага, які суб'єкти отримали від залучення, від роботи Антимонопольного комітету. То за нашими оцінками, яка … за оцінкою Антимонопольного… за системою оцінки позитивного економічного ефекту, яка розроблена на підставі методології ОЕСР, економічний ефект склав в 2015 році 929 мільйонів гривень, тобто він в 15 разів перевищує те бюджетне фінансування. От, якщо сказати, що Антимонопольний комітет коштує державі, Антимонопольний комітет коштує державі 63 мільйони гривень. Що він дає державі? Він дає державі 1 мільярд. І це станом на 2015 рік.

Безумовно, наше завдання – це збільшення економічного ефекту. Такі країни, як наприклад, Угорщина, як європейські країни… Наприклад, в Угорщині це показник він в 5-6 разів більший. Тобто ми маємо дуже великий потенціал для підвищення зовнішньої нашої ефективності. Але все однаково, результати нашої роботи вони не співрозмірні з тими витратами, які державний бюджет витрачає на утримання Антимонопольного комітету.

Далі. Що можна казати, можна казати, наступне, що у 2015 році кількість заяв, системи органів Антимонопольного комітету отримує, зросла на 12 відсотків порівняно із 2014 роком. У 2015 році система органів Антимонопольного комітету отримала 5 тисяч 48 заяв. Цей показник він, безумовно, не є основним, який характеризує діяльність Антимонопольного комітету, але його, по ньому можна судити по рівню довіри суб'єктів господарювання, споживачів до Антимонопольного комітету як до місця, як до органу, який може допомагати вирішувати конкретні проблеми.

Безумовно, певною мірою цей показник свідчить також про те, що  інші органи, які мали б допомагати суб'єктам  господарювання чи споживачам вирішувати там певну проблематику,  можливо вони ну ще… ну не досить… чи не досить ефективно  працюють, чи розподіл повноважень цими органами треба    відпрацювати, але маємо таке значення. Безумовно, воно свідчить також наслідком надвеликої кількості заяв, які ми отримуємо, є перезавантаження системи органів Антимонопольного комітету цими мікроскаргами. Якщо  подивитися на  слайд… наступний слайд, який дає в процентах відношення порушень до відповідних галузей економіки, якими займається  Антимонопольний комітет. Ми бачимо, що  чверть всіх скарг, які ми отримуємо, вони стосуються житлово-комунального господарства, вони стосуються  паливно-енергетичного комплексу, то єсть сфер діяльності природних монополій, де, в принципі, більш ефективна роль  Нацкомісії, НКРЕКП дала б можливість  звільнити частину ресурсів Антимонопольного комітету над роботою... щоб ми сфокусувалися більше над антиконкурентних  узгоджених діях, на  розслідуваннях картельних  змов і наразі ми вже працюємо по більш ефективному розмежуванню повноважень  з НКРЕКП. Місяць тому був підписаний  Меморандум, в якому ми визначили алгоритм, методику визначення, скажемо так, підвідомчості скарг, які  надходять  від суб'єктів господарювання і від споживачів задля того, щоб НКРЕКП  могло більш ефективно вирішувати ці невеликі скарги, а Антимонопольний комітет, відповідно, –  фокусуватися на тих питаннях, які, справді, мають значення до конкуренції, а не є питаннями захисту одиничного споживача.

Більшість порушень за типом, з якими ми працюємо, це порушення зловживання монопольним домінуючим становищем, це… Можна сказати наступне, що якщо порівнювати Антимонопольний комітет з конкурентними відомствами інших країн, ми часто чуємо, скажемо так, негативні коментарі, що в нашій практиці доля порушень зловживання монопольним становищем, вона є надвелика. Конкурентне відомство має більше фокусуватись на антиконкурентних узгоджених діях, а не на зловживання монопольним становищем. І по типу зловживання монопольним становищем, скажемо так, цінові порушення, які є зараз, скажемо так, головним порушенням, вони в європейських країнах, Сполучених Штатах, вони , скажемо так, не є пріоритетом діяльності конкурентних відомств, оскільки більшою мірою подібні порушення повинні вирішуватись, чи регулятором, який, скажемо так, регулює сектор, який знаходиться в стані природної монополії, чи, наприклад, в двосторонніх відносинах, ну через механізми судового захисту. Але зараз насправді ми бачимо дуже велику долю зловживань монопольним становищем. Я думаю, що більш чітке розмежування повноважень із секторальними регуляторами, воно поступово знизить долю цих порушень і в нашій практиці буде доля антиконкурентних узгоджених дій зростати. Для того, щоб зростала доля антиконкурентних узгоджених дій, безумовно, це не станеться просто так, профілактика розслідування антиконкурентних узгоджених дій, це дуже складна річ і зараз ми напрацьовуємо разом з нашими міжнародними партнерами функціонал по моніторингу, по ідентифікації картелів, також по методиці розслідування змов на торгах в процесі державних закупівель. Тобто зараз, скажемо так, поступова зміна пріоритету з цінових зловживань монопольним становищем на профілактику і розслідування антиконкурентних узгоджених дій є одним з наших пріоритетів в розвитку правозастосування.

В нашому звіті ми даємо інформацію по роботі з державними органами влади. Стосовно роботи з державними органами влади, вона, скажемо так, складається з двох компонентів. З одного боку, це поточна, скажемо так, така конструктивна співпраця по аналізу законопроектів, по аналізу проектів нормативних актів. Ми можемо сказати, що за 2015, например, принаймні комітет опрацював 1356 проектів нормативно-правових актів, які стосуються нашої,.. які вносилися центральними органами виконавчої влади на розгляд Кабінету Міністрів України. Ми опрацьовували 120 проектів законопроектів. Тобто це дуже велика робота Антимонопольного комітету. Дуже велика частина роботи Антимонопольного комітету полягає в роботі з проектами нормативних актів.

З іншого боку, скажемо так, оборотна сторона, це нашої співпраці, нашої роботи з державними органами – це антиконкурентні дії органів влади, це один з типів порушення, який ми розслідуємо. Ми бачимо, що антиконкурентні дії органів влади, вони посідають 20 відсотків в структурі порушень загалом, які розглядаються Антимонопольним комітетом. Це десь декілька сотень, до тисячі, да.

Значною частиною роботи нашої є робота, функція Антимонопольного комітету як органу оскарження серед державних закупівель. За 2015 рік нам, кількість скарг, які ми отримуємо, вона постійно зростає. В 2014 році ми отримали 930 скарг, в 2015 ця цифра сягнула вже 1342. Антимонопольний  комітет, жодного не було випадку, коли,  скажемо так, процесуальні  терміни  ними були порушені. Рішення, які приймаються Антимонопольним комітетом, вони, з них лише 3,7 відсотки оскаржуються   в суді. І скасованих рішень, процент скасованих рішень  до прийнятих рішень сягає в 2015 році  (тут помилка)  0,29 відсотків. Тобто, якщо взяти кількість прийнятих рішень  Антимонопольним комітетом  і взяти кількість скасованих рішень, то кількість скасованих рішень  до прийнятих складає 0,29 відсотків, тобто, це може свідчити про те,  що рішення, які приймаються Антимонопольним комітетом як органом оскарження, вони приймаються прозоро,  законно і підтримуються в наступному судовою владою.

Що-що? Є питання? Значною частиною роботи Антимонопольного комітету є контроль за концентраціями і узгодженими діями. Відносно стабільна була кількість отриманих заяв і прийнятих рішень по концентраціях в 2014 році і в 2015  роках – це приблизно  880, 875. Ми бачимо,  що основні концентрації, які ми розглядаємо, вони стосуються  транзакцій, які  відбуваються за   межами  України.  Система контролю за концентраціями, яка була чинною в  Україні  до травня місяця цього року, вона ще в експертних оглядах, які були  в 2008 році, вона критикувалась. Зараз запроваджена нова система порогових  показників контролю за концентраціями, ми бачимо зниження кількості заяв, які ми отримуємо. Але дати безумовно повну картину, яку можна було б порівнювати, можна буде скоріш за все за повний рік,  повний рік, це буде  лише наступний рік 2017.

Окремим питанням, яке зараз є предметом ну моєї особисто уваги є ефективність діяльності системи територіальних відділень. Системи  територіальних відділень, якщо подивитися на штатну чисельність органів Антимонопольного комітету, це десь  769 осіб, з них одна третина – це співробітники  центрального апарату, дві третини – це територіальне відділення.

Якщо подивитися на статистику прийнятих рішень, то територіальними відділеннями приймається 95 відсотків рішень і зараз є декілька концепцій, розробляється реформування  цієї системи задля того, щоб підвищити прозорість  діяльності системи органів територіальних відділень, знизити корупційні ризики, підвищити професійну якість, професійність співробітників і, безумовно,  узгодженість і скоординованість загальної діяльності.

В презентації міститься слайд, який показує, скажемо так, досить різноманітну практику  правозастосування органів… територіальних відділень Антимонопольного комітету. Фактично це є причиною докорінного її реформування, але питання реформування системи органів територіального відділення – це, скоріш за все,  питання вже І кварталу 2017 року, коли буде ну ця концепція представлена і впроваджена.

Якщо казати про головні пріоритети роботи Антимонопольного комітету, виходячи із звіту, це  якщо так скорочено, це підвищення ефективності. Підвищення ефективності внутрішнє і підвищення ефективності зовнішнє. Коли ми говоримо про   зовнішню ефективність, це, по-перше,  пріоритет номер один, це оптимізація позитивного  економічного ефекту від нашої діяльності, як я вже казав. Ми маємо великий потенціал для того, щоб той мільярд гривень позитивного економічного ефекту, який ми маємо, він в рази збільшувався.

Другий напрям нашої діяльності – це системна робота по ростку  конкуренції разом з іншими органами державної влади. В деяких країнах світу є досить успішні досвіди, є досить успішний досвід, впровадження системних програм національних по ростку конкуренції. Найкращим, напевно, досвідом світовим є досвід Австралії, програму ростку конкуренції впроваджувалися в Мексиці, в Індії, тобто в таких країнах, в країнах  з різними структурами економіки. Але зараз, разом з Світовим банком, ми ведемо переговори по реалізації проекту в Україні, по системному аналізу української економіки щодо стану конкуренції, щодо факторів, які стримують конкуренцію, і, відповідно розробляємо з ними зараз пропозицію, яку вже будемо обговорювати з Міністерством економічного розвитку торгівлі по, скажемо так, по системному, по впровадженню системної програми ростку конкуренції.

Іншим пріоритетом є, безумовно, якість рішень замість кількості рішень. Якщо порівнювати нас з іншими конкурентними відомствами, у 2015 році кількість, скажемо так, припинених порушень було 4 тисячі 523, наприклад, у Франції, за їх звітом річним, кількість прийнятих рішень була 20. Тобто конкурентні відомства європейських країн, вони фокусуються лише на великих питаннях, вони не розглядають мікроскарги, якими займаємося ми і, безумовно, скажемо так, еволюція в цьому напрямку, вона є не минучою для нас. Наприклад, в Польщі це, якщо я не помиляюся, 50 рішень за рік. Це можна здійснити лише шляхом ефективного належного розмежування повноважень з іншими органами державної влади і відсутності дублювання повноважень.

Щодо внутрішньої ефективності. Зараз ми дуже ефективно розвиваємо міжнародне співробітництво. Ми відходимо від, скажем так, пасивної ролі Антимонопольного комітету, коли, фактично, роль нашого органу полягала в тому, що ми  отримаємо скаргу, ми розглядаємо цю скаргу, ми виносимо по ній рішення. Ви можете бачити,  що і по результатах 15-го року, і по результатах 16-го року, що в роботі Антимонопольного комітету є принципові зміни. Тобто, коли ми займаємося певним ринком, коли ми отримаємо, наприклад, інформацію про  порушення, чи якась, наприклад, є  резонансна тема, економічна,  яка, скажем так, суспільно обговорюється. Антимонопольний комітет здійснює глибокий, ґрунтовний аналіз  відповідного ринку. Ми можемо бачити цей приклад по комплексному дослідженню ринків енергетики, які були розпочаті  влітку 1 червня 2015 року і були представлені в травні цього  року. Де фактично ми пішли не шляхом  просто накладення штрафів на суб'єктів, а  пішли шляхом глибокого аналізу тих факторів, які обмежують конкуренцію і які спричинюють проблеми в цьому секторі. Подібно же підхід у нас був реалізований і на прикладі ринку авіаційних перевезень. Коли в режимі такої повної прозорості, відкритості були проведені зустрічі, проведена низка круглих столів  з усіма учасниками ринку: і авіаційними компаніями, і  органами державного регулювання, і суб'єктами іноземного обслуговування. І фактично питання, скажімо, недосконалості конкуренції на ринку авіаційних перевезень було комплексно системно розглянуто. І зараз у нас є як ініціатива по адвокатуванні конкуренції, тобто рекомендації органам державної влади, рекомендації суб'єктам ринку, так і відкриті справи, по яких протягом найближчих місяців будуть винесені рішення.

Підвищення внутрішньої ефективності також неможливо, як я казав, без оптимізації системи територіальних відділень. І дуже велику увагу зараз ми приділяємо розвитку основних наших внутрішніх функцій: це юридичне управління і впровадження. І нова функція, яка з'явилась в Антимонопольному комітеті цього року, це економічний аналіз. Був створений окремий відділ, окремий структурний підрозділ, який займається економічним аналізом. І аналогічно із системами інших конкурентних відомств інших країн була впроваджена функція головного економіста. І цей науковий компонент в роботі Антимонопольного комітету щодо економічного аналізу поведінки суб'єктів, він також впроваджується і буде розвиватись. Зараз ще зарано казати, про те, що насправді ми досягли в економічному аналізі якихось так дуже великих висот, але створений структурний підрозділ, який сфокусований на цьому, який працює і якість наших рішень буде, безумовно, від цього зростати.

Є, якщо казати про головну проблему Антимонопольного комітету, головна проблема Антимонопольного комітету – це, безумовно, це обмеженість фінансування. Тих грошей, які виділені на фінансування Антимонопольного комітету, безумовно…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Скільки зараз в проекті на наступний рік?

 

ТЕРЕНТЬЄВ Ю.О.  На наступний рік –  111 мільйонів. Ця сума вже, якщо вона не буде зменшена, я думаю, що за умови оптимізації чисельності в принципі ми зможемо забезпечити середній рівень заробітної плати співробітників десь на рівні 10-11 тисяч гривень з податками. Але це також одне з питань, яке постійно, на яке звертають наші міжнародні партнери увагу. Оскільки антимонопольні відомства зазвичай як стандарт, який є у OECD (OECP), в країнах ОЕСР, рівень оплати співробітників антимонопольного відомства, він знаходиться на рівні Національного банку.

Безумовно, якщо порівняти рівень оплати зараз у нас з рівнем оплати навіть в інших державних органах, він суттєво менший. Якщо ж порівняти його наприклад там  з Національним антикорупційним бюро, де там,  це в   декілька разів менше.  Безумовно, якщо ми робимо ставку на те, щоб Антимонопольний комітет став …експертним центром, який  розуміє економіку, в якому працюють досвідчені люди, з науковими ступенями, які розуміють  право, економічний аналіз, безумовно, за умови, якщо в середньому зараз працівник отримує 6 тисяч  гривень, це неможливо розраховувати на якийсь ефективний результат.

Безумовно, якщо ми отримаємо те бюджетне фінансування, яке  зараз закладено в проекті…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Скільки ви плануєте – 670 людей, а скільки  залишиться після реформи?

 

ТЕРЕНТЬЄВ Ю.О.  Я думаю, що в нас є зараз декілька сценаріїв оптимізації чисельності. Я думаю, що ми можемо працювати і з чисельністю… Просто я не хотів би, щоб це зараз пішло кудись там в пресу, ну я думаю, що ми можемо працювати із чисельністю десь 500. За цієї умови ми могли би…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ви зверталися  на Мінфін про збільшення  фінансування в бюджеті на наступний рік?

 

ТЕРЕНТЬЄВ Ю.О.   Якщо ми отримаємо 111 мільйонів без  обмежень, без обмежень цієї суми, і якщо ми проведемо  оптимізацію чисельності,  то в принципі ми зможемо забезпечити рівень заробітної плати директору департаменту і голові територіальних відділень десь на  рівні  30 тисяч гривень. Тобто це буде…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ну це вже хоч щось.

 

ТЕРЕНТЬЄВ Ю.О.  Це буде щось.

 

_______________. А зараз?

 

ТЕРЕНТЬЄВ Ю.О.  Зараз це спеціаліст, це десь 6 тисяч і директор департаменту – 11-12. Тобто головний, фактично.. Що є доброго, що дозволяє нам так з впевненістю дивитись у майбутнє. З впевненістю дивитись у майбутнє нам дозволяє дуже, скажемо, великий ентузіазм з боку наших міжнародних партнерів допомагати Антимонопольному комітету, розвивати.  В нас є чинними деякі програми з Європейським Союзом "Twinning". В нас цього року пішла програма з федеральною торговою    комісією, тобто  з Антимонопольним комітетом Сполучених  Штатів Америки  по нашій підтримці. Тобто ми вкладаємо колосальні зусилля для підвищення прозорості, підвищення професіоналізму наших службовців. Тому що фактично все, що ми робимо,  ми робимо їх руками. Але на чистому голому ентузіазмі ця система, вона не буде функціонувати. Колись співробітники Антимонопольного комітету, там, в оптимізованій чисельності, не  в оптимізованій, якщо вони через  рік всі підуть, то, безумовно, всі ті зусилля наші по відродженню цього органу, вони просто  будуть марними. Тобто я сподіваюся на те, що це питання фінансування, воно вирішиться.

І інша частина, безумовно, - це, скажем так,  інформаційна, перехід на інший скажем рівень технологічного, матеріально-технічного забезпечення Антимонопольного комітету. Зараз, на жаль, той проект бюджету,  який є, 111, він  не передбачає жодних капітальних інвестицій. Тобто, якщо ми кажемо про оновлення матеріально-технічної бази, про  впровадження... Наприклад, ми співпрацюємо з ізраїльським конкурентним відомством…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я зрозумів. В мене  питання було. Ви на Мінфін коли писали листа, скільки ви просили фінансування?

 

ТЕРЕНТЬЄВ Ю.О.   Ми просили фінансування, зараз  я скажу точно. Я не можу зараз точно сказати цифру.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ну, таку суму чи більшу?

 

 ТЕРЕНТЬЄВ Ю.О.   Ми просили суму, нам було повністю відмовлено в капітальних інвестиціях. Я просто зараз не можу сказати точно суму.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сума була запиту більша чим.

 

ТЕРЕНТЬЄВ Ю.О.   Сума була запиту більша, я...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Можна нам продублювати на комітет?

 

ТЕРЕНТЬЄВ Ю.О.  Я продублюю на комітет.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

ТЕРЕНТЬЄВ Ю.О.  Була обмежена сума і  фонду оплати праці, і було  повністю відмовлено в капітальних інвестиціях.

У нас, безумовно, є,  я зараз намагаюся в донорах, в міжнародних партнерах знайти кошти на…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  А як ви думаєте,  по прогнозам економічний ефект  в цьому році, в  16-му, на якому буде рівні?

 

ТЕРЕНТЬЄВ Ю.О.   У нас зараз, ну, важко спрогнозувати, оскільки… Я думаю, що він в 16-му році буде порівняно з 15-м він  не дуже суттєво зменшиться. Оскільки,  я думаю, він буде також  в районі мільярда.

Але, якщо  ми змінимо системо  територіальних відділень, проведемо реформування системи територіальних відділень, то, безумовно, стрибок буде великий. Але, дивіться, в 16-му році ми повинні розглядати ефективність 16-го року без фактору "Газпрому". Тому що є рішення по "Газпрому", яке було прийняте в січні місяці цього року, і, безумовно, це рішення із штрафом 86 мільярдів гривень, якщо ми бажаємо справжньо дивитись на ефективність роботи кожного співробітника, ми повинні цей фактор  розглядати окремо.

Ще до кінця цього року ми плануємо винесення рішення по великих резонансних справах. У нас, коли у нас було, 28 жовтня було винесено рішення по "бензиновій справі". Зараз продовжується розгляд справи по тютюновому ринку. Розслідування було проведено, 16 серпня цього року Антимонопольний комітет приступив до розгляду  справи по зловживанню монопольним становищем  тютюновим дистриб'ютором "Тедіс". І зараз розгляд цієї справи триває вже повним складом комітету.

Я також… там є певні процесуальні дії з боку відповідача, але я думаю, що наступні кроки з нашого боку, вони вже будуть протягом наступного   місяця.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

 

ТЕРЕНТЬЄВ Ю.О.  Якщо є питання, будь ласка,  задавайте.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ні, давайте ми закінчимо звіт.

Будь ласка, від Рахункової палати Лариса Олександрівна. Сідайте ближче до мікрофону. Максим Євгенович…

 

_______________.  Дякую за надане слово.

Шановні народні депутати, Рахункова палата в межах своїх повноважень здійснює… звіту Антимонопольного комітету перед подачею його до вашого комітету і на Верховну  Раду.

Хочу звернути увагу, насамперед, що це не був аудит ефективності діяльності, чи фінансова перевірка Антимонопольного, це чисто аналізувався саме поданий звіт.

Звіт оцінювався відповідно до повноти висвітлення і забезпечення визначених Антимонопольним комітетом на 2015 рік основних пріоритетів при здійсненні ним державного контролю за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції. Оцінювали вплив АМК на скорочення кількості монополізованих загальнодержавних та регіональних товарних ринків. Оцінювалось, як антимонопольний впливає на зниження рівня і скорочення кількості порушень антимонопольного законодавства, і як це було відображено в звіті. Оцінювалось забезпечення Антимонопольним комітетом захисту інтересів споживачів і зловживання монопольним становищем, і повнота відображення у звіті виконання Антимонопольним комітетом заходів, спрямованих на усунення порушень законодавства про захист економічної конкуренції.

За результатами цього аналізу звіт Рахункової палати був направлений до Верховної Ради, де ми надали свої висновки, пропозиції до звіту Антимонопольного комітету. При цьому як би зауважую, що ці висновки, пропозиції містять рекомендаційний характер, це відповідно до нашого закону. Зокрема, якщо є доцільність, я могла б зупинитись на деяких моментах.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні, ми читали. Ми вміємо читати.

 

_______________. Вони, ці матеріали є роздані.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Лариса Олександрівна. Від підкомітету –  Сергій Олександрович. Що ви пропонуєте, взяти до відома? Добре.

Шановні члени комітету, по звіту ми закінчили. Давайте, може, в когось якісь є питання по роботі комітету, тому що вже 16 рік закінчується. 15-ий ми звіт до відома візьмемо, а по 16 році дуже забагато запитань. І я би хотів просити вас, Юрій Олександрович, щоб ми в 17 році швидко прийняли звіт і попробували відновити практику заслуховування звіту в стінах українського парламенту. Тому що цей ми проведемо як тренувальний в комітеті, а наступний, я думаю, що нас наші колеги не зрозуміють, якщо ми у 17 році не зробимо правильне і законне обговорення звіту в стінах українського парламенту.

Будь ласка, Юрій Ігорович, запитання і….

 

СОЛОВЕЙ Ю.І.  Дякую. Я, чесно кажучи, детально прочитав звіт Рахункової палати. Не знаю, може, ви знайшли, але я не найшов ні одного позитивного слова про діяльність Антимонопольного комітету, ось. Це так щодо звіту. Але в мене, я задавав, коли вас призначали минулого року, декілька конкретних питань по декількох ринках, я  думаю, ви їх пригадуєте.

Перший –  ринок авіаперевезень.  Наведу вам приклад один – Івано-Франківський аеропорт. До вашого  приходу на посаду в нас працювали дві компанії: "Турецькі авіалінії" і "МАУ". Вони  три рази полетіли, "Турецькі авіалінії", а сьогодні "Турецькі авіалінії" не літають. Середня варітьсь квитка в  Україні, авіаквитка, складає за даними Інтернету орієнтовно 130 доларів. При середній вартості квита в Європі в межах 56. Які конкретні  справи, перше питання,  по ринку авіаперевезень були розпочаті Антимонопольним комітетом? Ви обіцяли це питання, саме цей ринок. Це перше питання.

Друге питання. Плата за приєднання до електричних мереж, те питання, яке я піднімав,знову ж таки, коли вас затверджували. Плата за  приєднання до електричних мереж сьогодні – це є абсолютно корупційна складова, яка встановлена монополістами і яка сьогодні на відсотків 25 перевищує  аналогічну плату в Європі. Чи були порушені, в мене конкретне питання, справи по монополістам в сфері енергетики, зокрема, в частині   плати за приєднання як є такі справи і по кому.

Третє питання по тендерному законодавству. Ми прийняли новий прогресивний  закон, але це закон, на жаль, на відсотків 60-70, на жаль,  не працює в тій частині тому що в  кваліфікаційних вимогах, які  замовники прописують, в тому числі і в 2015 році прописували, на жаль, апріорі сформовані  порушення чинного конкурентного середовища.  В мене питання, скільки   таких справ, скільки таких тендерних вимог було скасовано в 2015 році, а якщо  маєте інформацію по 2016 році, також було би цікаво.

І останнє питання, чи відомі вам факти  внесення органами, порушення конкурентного середовища органами місцевого самоврядування через  внесення до статутних фондів  комунальних підприємств коштів, які  апріорі ставлять комунальні підприємства в неконкурентні  правила з підприємств іншої форми власності. Дякую.

 

ТЕРЕНТЬЄВ Ю.О.  Юрій Ігорович,  дуже дякую за запитання.

Якщо казати про звіт Рахункової палати, можу сказати про, скажемо так, аналіз звіту Антимонопольного комітету Рахунковою палатою, головних питань які були в звіті Рахункової палати, їх можна умовно поділити на декілька блоків, один з блоків, скажемо так, головний коментар фактично Рахункової палати полягає в тому, що в звіті насправді давалась статистична інформація щодо стану монополізації ринків, але і давалась статистична інформація щодо права застосування Антимонопольного комітету, але скажемо, не прослідковувалась причинно-наслідковий зв'язок між діяльністю Антимонопольного комітету і відповідна демонополізація покращення економічної ситуації на відповідних ринках. Цього року ця проблема звіту, вона буде вирішена, оскільки ми змінимо формат цього звіту і будемо фокусуватись саме на цьому. Це по коментарю щодо Рахункової палати.

Дивіться, по тих чотирьох питаннях по ринках, які ви згадали. Є, я думаю, по першому, по авіаційних перевезеннях, я можу передати слово Андрію Михайловичу Вовку, оскільки він як державно повноважений займається питання авіаційних перевезень. Можу сказати, що з серпня місяця ми взялися системно за ринок внутрішніх і зовнішніх авіаційних перевезень і Андрій Михайлович зараз скаже, які саме заходи ми вживали і щодо Державної авіаційної служби, щодо внутрішніх перевезень, щодо ситуації з МАУ. Будь ласка.

 

ВОВК А.М. Доброго дня тут присутнім. Дякую.

Стосовно вашого питання по Івано-Франківському аеропорту, ми зараз окремо розбираємося, але хочу зауважити, що саме "Турецькі авіалінії", з заявою ми до них зверталися також, що порушені їх права не зверталося до нас. В той же час ми розбираємося з цієї ситуацією…

 

_______________. (Не чути)

 

ВОВК А.М. Я ж вам кажу, ми з цим питанням зараз розбираємося, в тому числі ми опрацьовану інформацію отримали від Державної авіаційної служби, Міністерства інфраструктури, Івано-Франківського аеропорту і від учасників ринку.

 

_______________. (Не чути)

 

ВОВК А.М.  По ринковим перевезенням у нас є справа по аеропортам "Бориспіль", "Жуляни". У нас є дослідження по іншим аеропортам, це Запоріжжя, Дніпропетровськ, Одеса, Івано-Франківськ. Тому що по всім цим є підстави вважати, що в даних аеропортах є порушення чинного законодавства в питанні конкуренції, ми зараз цим питанням займаємося.

Стосовно авіаперевезень, я хочу всім  нагадати, що у нас відкритий ринок авіаційних перевезень в Україні. При цьому бажаючих, як ви всі це прекрасно знаєте, і за даними Державної авіаційної служби, Міністерства інфраструктури України, бажаючих літати в межах України немає чомусь. При цьому бар'єрів для вступу на цей ринок також відсутні.

А?  Мені смішно? Мені не смішно.

 

_______________. (Не чути)

 

ВОВК А.М.  Ще раз, будь ласка.

 

_______________. Саакашвили, бывший губернатор Одесской области, он же декларировал, что он неоднократно обращался в Антимонопольный по поводу авиаперевозок.

 

ВОВК А.М.  Було? Я вибачаюсь, у мене немає інформації, що звертався…

 

ТЕРЕНТЬЄВ Ю.О.  Я продовжу. У нас є дві частини цього питання. Є питання міжнародних авіаперевезень, є питання внутрішніх перевезень в Україні. В Україні є певна низка авіакомпаній, які можуть здійснювати авіаційні перевезення в межах України. В межах України будь-яка авіаційна компанія може літати між будь-якими аеропортами, але самі авіаційні компанії на круглому столі, який ми проводили ще в серпні 2015 року казали, що для них будь-які… скажімо так, що ринок, платіжоспособний спрос, на авіаційні перевезення він настільки низький, що він є головним бар'єром для розвитку авіаційних перевезень в Україні. Тому,  фактично, що відбувається? Що авіаційні компанії наголошували на те, що для них економічно оправдані внутрішньо-авіаційні перевезення лише у зв'язку з міжнародними. Тому ці два питання разом. 

При тому, якщо  ми  побачимо, які авіакомпанії у нас  здійснюють міжнародні авіаперевезення, ми бачимо, що там дуже часто фігурує саме там одна авіакомпанія, да. Але казати про монополізація ринку міжнародних перевезень – фактично це питання повинно  задаватися… ставитися  не цій авіакомпанії, а Державній авіаційній службі, яка розподіляє  номінації на маршрути. І зараз що ми бачимо?  Що є міждержавні угоди. Казати про те, що, наприклад, є взаємозамінність маршруту "Київ-Рим" і  "Київ-Астана" ну це неможливо. Да? Тобто кожний маршрут – це унікальний ринок, за деякими там незначними виключеннями.

Ми бачимо, що була, з одного боку, непрозорий розподіл Державної авіаційної служби номінації на маршрути. І по-друге, що ці маршрути, коли вони були розповсюджені, фактично компанія  могла "сісти" на них, нікуди не літати і лишати за собою ну……. Зараз ініціатива була окрема, яка реалізовувалась Андрієм Михайловичем, державним уповноваженим по цьому ринку, що були рекомендації Державній авіаційній службі щодо припинення таких практик. І зараз ці рекомендації вони відпрацьовуються, тобто по цій проблематиці ми працюємо не над, скажемо так, не над наслідками, а над, скажемо так, причинами цих проблем.

При цьому, якщо казати, чому    авіаційний квиток коштує стільки, скільки він коштує, є певна складова самої авіаційної компанії. Але якщо подивитися на, скажемо, повну собівартість, є фактори. Які впливають  в певному процентному відношенні на формуванні кінцевого  квитка.  Це аеропортові збори, це диспетчерські збори, це іноземне обслуговування, це вартість авіаційного пального і це безпосередньо ті гроші,  які  заробляє авіаційна компанія на авіаційному перевезенні.

Коли ми почати працювати по ринку авіаційних перевезень, ми взяли цю повну картину, тобто не тільки "давайте гоняться за авиакомпанией и давайте ее штрафовать", давайте подивимося. Тому коли на питання, чому авіаційні квитки коштують стільки, скільки вони коштують Андрій Михайлович починає відповідати, що ми займаємося  аеропортами, оскільки там, насправді,  і знаходиться основна відповідь. Тому що…

 

_______________.   (Не чути)

 

ТЕРЕНТЬЄВ Ю.О.  По Борисполю.  Андрей Михайлович, сколько дел по "Борисполю"? Три справи по "Борисполю" зараз розглядається. (Шум у залі)

 

 ВОВК А.М.  ...по "Жулянах", плюс…

 

ТЕРЕНТЬЄВ Ю.О.   По "Жулянах"…

 

ВОВК А.М. По Жулянам і ми розбираємо ситуацію, взагалі, на ринку, розумієте.  По аеропортах зараз  три.  В 15-му році?

(Загальна дискусія)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Давайте по поводу авіаційних перевезень…

 

  _______________.  Особо маленький пример, да. Конкуренция. Рейс Борисполь-Прага. Две авиакомпании работает на этом рейсе: "МАУ" и  "Чешские авиалинии". Значит, "Чешские авиалинии" стоят на 20 процентов дешевле. Но они,  как правило, не заполняются. Почему? Потому что время, которое им выделили для рейса, оно в шесть утра  вылет отсюда, из Борисполя, а прилет в час ночи. А прилет в час ночи в Борисполь. Другого времени им не выделили.  О какой конкуренции может идти речь с "МАУ" в данном случае? Да …… чего не знает.  Вот мы тратим время впустую, для чего, я не понимаю, честно говоря. Какой итог после этого разговора у нас будет? Мы что признаем работу неудовлетворительную или как?..

 

ТЕРЕНТЬЄВ Ю.О.  Давайте, может быть, Юрий Игоревич, Юрий Игоревич ми решта питань. Давайте по тендерній документації.

Якщо  вам конкретні з цифрами.  ……….., будь ласка...

 

 _______________. Ситуація, якщо казати по тендерній документації, я, наскільки розумію, вас більше цікавить 16-й.

 

 _______________.  15-й.

 

 _______________. 15-й. Якщо брати про 15-й рік, то кількість  прийнятих рішень, тобто скарг, у нас взагалі було 1300. З них майже половина становила саме на скарження …………. Але тут треба розуміти, що є певна специфіка або скарження …………… в тому, що це не комітет як орган ………….., він не розглядає питання взагалі конкуренції документації, а питання захисту прав даного суб'єкту. Тому що, якщо в документації є...

 

_______________.  Я бы не сказал.

 

 _______________. Якщо  ……….. документації є дискримінаційне, вони можуть бути дискримінаційно конкретно про укладання суб'єктів…

 

_______________. Скільки таких справ, я ж задаю питання, скільки Антимонопольний комітет скасував таких кваліфікаційних вимог, які носили…

 

_______________. Якщо загальна кількість у нас тисячу 300, з них майже 45 відсотків становили скарги на документацію конкурсних торгів. Тобто це  можна порахувати…

 

_______________. 600…

 

_______________. 600. З них близько 300, в районі 300 справ – це ті, що були задоволені, внесені зміни до документації…  Тобто  це є…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  В 2016 році…

 

_______________. А в 2016 році… триває… Але… вже більша, якщо казати про загальну кількість скарг, вона вже зросла і становить станом на сьогодні близько тисячу 900…………  Відсоток він, власне, з 2010 року він майже незмінний він коливається в районі 40-45 відсотків, кількість тих скарг, які надходять до документації. З них близько 50 відсотків визначається відсоток задоволених скарг саме, тобто ті, за якими вносяться зміни до документації…

Зараз ситуація трішечки змінюється в бік збільшення… (Не чути)  документації, з чим це пов'язано? З тим, що учасники ринку, суб'єкти господарювання вони вже розуміють, що свої права потрібно захищати, вже не на етапі, коли відбулось розкриття, і коли вже є переможці, а вже більш емоційно захищати сама на етапі формування документації. Тому увага до документації вона зростає, але при цьому треба відмітити такий фактор з 2015 року були внесені зміни, ініціатором яких, до речі, був Антимонопольний комітет, стосовно необхідності обґрунтування порушених прав. Особливо це стосується документації, в чому це полягало? Раніше, коли не було необхідності обґрунтування порушених прав, був дуже великий відсоток блокування, так званого, блокування торгів на етапі документації, коли суб'єкти господарювання просто подавали скаргу і казали, що є дискримінаційні вимоги, але при цьому виявлялось дуже часто, за результатами, коли досліджувались ці питання, що учасник взагалі не є учасником ринку. Це було, наприклад, у нас було дуже багато скарг на Міноборони, на ліки, хоча учасник виявився, що він навіть не мав ліцензії на здійснення … … діяльності. І ці всі питання ми намагались врахувати, були віднесені відповідні зміни до законодавства і, наразі, …… необхідність квотування в наявності порушених прав. Тобто, якщо учасник оскаржує … документацію, він повинен пояснити чому саме ця документація дискримінує саме його конкретно.

Тому зріс відсоток залишення скарг ……….., тому що певний етап, …….. господарювання, так би мовити, по інерції просто так оскаржувати умови, але за рахунок внесених змін ці неналежні скаржники, вони відсіювались. Ну, от якщо коротко, то ……

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. По підключенням.

 

ТЕРЕНТЬЄВ Ю.О.  По підключенням. Значить, стосовно підключень, є постійна практика вирішення подібних спорів на рівні територіальних відділень. Станом на вересень 2015 року нами були надані, скажемо, опрацьовані системні пропозиції Прем’єр-міністру щодо можливих вирішень проблемних питань. Питання по підключеннях, воно, якщо казати про системне його врегулювання, воно буде частково врегульовано із прийняттям Закону про ринок електричної енергії. Зараз також на рівні НКРЕКП ми відпрацьовуємо регуляторний акт НКРЕКП щодо плати за підключення. Але ця зона, ця сфера відносин щодо приєднання до мереж і газорозподільчих, електромереж є постійною проблематикою, з якою працюють територіальні відділення. На рівні центрального апарату по підключеннях Антимонопольний комітет з прав не розглядає, оскільки ці справи, вони дуже локальні.

Марія Володимирівна, це ваш ринок, да.

 

_______________. Я тільки хочу сказати, що насправді в 2015 центральним апаратом не було жодної справи, територіальними – більше 7 чи 10 справ. Но, враховуючи, що питання, дійсно воно є як на нормотворчому рівні, так і на рівні територіальних відділень та застосування законодавства, що ми зараз зробили? Ми систематизували всі порушення, які існують на рівні територіальних відділень. І зараз ми відпрацьовуємо спільний, спільну практику застосування, щоб рішення були прийняті безпосередньо центральним апаратом. Тому що, що відбувалося? Територіальне відділення приймало рішення, 68 тисяч – це максимум, що може накласти територіальне відділення. Безпосередньо суб'єкт, який зловживає, він сплачував 68 тисяч, а наступного разу продовжував порушувати. Тому ми звернулися до Кабінету Міністрів, звернулися до НКРЕКП і зараз співпрацюємо, щоб безпосередньо комітет прийняв рішення.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А скільки?...

 

_______________. Тому що накладання 68 тисяч жодним чином не стримує.

 

ТЕРЕНТЬЄВ Ю.О.  Але фактично…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А у вас немає, в  центрального комітету немає обмежень?

 

ТЕРЕНТЬЄВ Ю.О.  Ні. Центральний комітет…

 

_______________. До 10 відсотків від…

 

ТЕРЕНТЬЄВ Ю.О.  В нас немає верхньої межі, тобто 10 відсотків обороту. Але, в принципі, тип цих порушень це як, зазвичай, це порушення, по якому йде скарга конкретного громадянина, що, наприклад, йому чи відмовили в підключенні, чи виставили якісь, там, дискримінаційні умови, чи суб'єкта господарювання, наприклад. І, зазвичай, такі порушення, вони розглядаються конкретним територіальним відділом. Що ми бачимо? Що, ну, через девальвацію 68 тисяч це вже не є таким штрафом, який відлякує, там, потенційних порушників від тих порушень в майбутньому. І зараз було дано доручення місяць тому, 2 місяці тому, але це вже в 2016 році, проаналізувати повністю повторні порушення, оскільки ми фактично кажемо про облгази, обленерго. І, якщо, насправді, ми бачимо повторність порушень на рівні територіальних відділень по окремих суб'єктах, перенести ці справи в центральний апарат і, насправді, вже розглядати їх з максимально можливим штрафом.

 

ЧЕКІТА Г.Л.  Можно?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. По цьому питанню? Геннадій Леонідович.   

 

ТЕРЕНТЬЄВ Ю.О.  І останнє питання у вас було по створенню місцевими органами влади комунальних підприємств.

 

_______________. Які вони заносять в статутний фонд гроші і після того використовуються на конкурентні дії органів місцевого самоврядування, так називаємі. От скільки справ було Антимонопольним комітетом, зокрема в частині дії влади щодо порушення конкурентного середовища за 2015 рік місцевих органів?

 

ТЕРЕНТЬЄВ Ю.О.   По таких конкретних питаннях… Я думаю, що безпосередньо по таких питаннях таких справ не було. Але зараз, якщо дивитись на 2016 рік, то є окремий напрямок роботи, а який відповідальна Державний уповноважений ……………… Загребельська разом з, там, відповідним структурним підрозділом. І фактично зараз в 2016 році окремою увагою Антимонопольного комітету є, насправді, питання, ну, надання ексклюзивних прав чи-то органам місцевої влади, чи-то органам центральної влади, коли фактично на конкурентному ринку створюється державне підприємство, яке наділяється ексклюзивними повноваженнями і має конкурентні переваги по відношенню до інших суб'єктів. Але по цих питаннях ми надаємо рекомендації, і цього року, навіть цього місяця було, по технічному переоснащенню…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Геннадій Леонідович, будь ласка,  питання.

 

ЧЕКІТА Г.Л.  Смотрите, я посмотрел внимательно ваш отчет за 2015 год, 23 процента нарушений – это в области ЖКХ. Мне хотелось бы узнать характер этих нарушений и на сегодняшний день в связи с поднятием тарифов на все, мне хотелось бы все-таки узнать и у нас такая практика была в Одессе, что было большое расследование Антимонопольного комитета в котором Антимонопольный комитет запретил органам местного самоуправления поднимать тарифы. Имеете ли вы на сегодняшний день такие полномочия? И если возможность, ваша, на сегодняшний день, потому что только не ленивый сегодня не обвиняет депутатов Верховной Рады, а у меня практически каждый день рассказывают, что депутаты Верховной Рады чуть ли не лично поднимают тарифы.

В связи с тем, что  городе Одессе естественными монополистами в области ЖКХ являются органы местного самоуправления, практически по всем  кроме энергетики и газа. Какие механизмы на сегодняшний день воздействия и ведутся ли какие то расследования, на примере Одессы, сейчас по непосредственно тарифам?

 

ТЕРЕНТЬЄВ Ю.О.  Вот тот процент, 23 процента нарушений, …523. Если разбить, у нас есть в принципе очень детальная аналитика, что входит в эти 23 процента и в новом отчете за 2016 год, естественно таких вопросов уже не будет, потому что эта информация уже будет представлена.

Безусловно, эта часть, это наиболее типичные нарушения, это нарушения ЖЭКов, это нарушение о порядке формирования тарифов местными органами власти, то есть, мы не контролируем тариф как таковой, мы говорим о прозрачности методики расчета тарифов, то есть, эти 23 процента я могу просто более детально дать информацию, у меня просто под руками нет, там, действительно, это мы говорим  о тысяче нарушений, то есть сказать,  что тысяча нарушений. Там есть  основные типичные нарушения, то есть,  типичные нарушения,  действительно, это нарушения утверждения методики формирования тарифов местными  органами власти, или действия по, или непосредственно за употребление на уровне вот  субъектами предоставления жилищно-коммунальных  услуг.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мария.

 

_______________.  Я просто два слова по тарифам хочу добавить. Что на самом деле по тарифам мы основное, когда можем вмешиваться,  это когда в  тариф  предоставляются какие-то привилегии каким-либо  субъектом, то есть, вопросы дискриминации и вот то, что я сказала.  Либо, когда включаются какие-то вещи, которые опять же   не то что нарушают права потребителей, а действительно, они являются необоснованными и нарушают вот этот вот  конкурентный  нейтралитет.

И еще по ЖКХ, я думаю, что за 2016 год количество существенно изменится и снизится в какой-то степени, потому, что здесь были также ряд     нарушений, которые касались нарушений лицензионных условий непосредственно субъектами. В силу наших  разграничений с НКРЕ и в принципе, наверное, это  задача  НКРЕ следить затем, выполняет ли лицензиат лицензионные условия, или нет, то вот эти  вот все нарушения уйдут в сторону регулятора.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вікторія Юріївна,  будь ласка, запитання.

 

ПТАШНИК В.Ю. Дякую.

Я, по-перше, хочу зазначити, що я була  присутня на засіданні  Антимонопольного комітету  в березні місяці, коли ви презентували цей звіт за 2015 рік тому мені   би хотілося, щоби на майбутнє, ми більш оперативно  розглядали ті документи, які надходять. тому що очевидно, що в кінці  2016 року, варто б вже про 2016 рік говорити було би, а не про 2015.

Я хотіла вас запитати, у мене так само декілька  питань.

Перше. Який, на сьогоднішній день, стан розгляду справ по       фармацевтичному ринку. Я знаю, що ці справи були порушені ще колишнім керівництвом і там їхній розгляд вже декілька років триває. Тому, власне, коли  очікувати рішення, які  ваші прогнози, чи є порушення, чи немає і так далі.

Що стосується закупівель. Я хотіла повернутися до цього питання тому що ви зазначили про  так званий "тендерний  тролінг", зокрема Міноборони   закупівлі чи то закупівлі на "Фармі", там, де не було ліцензії, я точно помню, що це справи ще і 14-гороку, навіть не 15-го. Бо в звіті колишній голова, в.о. голови Антимонопольного комітету вже згадував в попередньому звіті про ці справи.

Тому, враховуючи те, що в звіті Рахункової палати все ж таки написано, що практика призупинення закупівель і штучне затягування справа, вона зберігалася, я хотіла запитати – які ваші відчуття зараз, я думаю, що 16-й рік ми вже можемо аналізувати, як зменшилась кількість цього тендерного тролінгу і механізмів затягування державних закупівель шляхом подачі справ в Антимонопольний комітет от в порівнянні 15-16-го року і чи достатньо у вас законодавчих підстав, щоб не реагувати відповідно на так званий тендерний тролінг і недобросовісним скаржникам відмовляти в цьому?

Третє. Питання по кадровій політиці. Був змінений склад Антимонопольного комітету. У мене запитання – чи були якісь зміни на рівні середньої ланки працівників Антимонопольного комітету, зокрема, я маю на увазі директорів, начальників департаментів і управлінь? Адже деякі з цих людей, вони працювали за часів колишнього керівництва і виконували недобросовісні функції разом з колишнім керівництвом. І чи ви будете, власне, проводити якийсь певний внутрішній моніторинг щодо політики діяльності цих людей і чи будуть якісь …….., скажімо так, цього персоналу також здійсненні.

І останнє питання, яке стосується сфери державної допомоги. Наступного року вступає в силу закон, який був там три роки, два роки тому проголосований про державну допомогу і те, що принаймні я вбачаю деякі рішення, які на сьогоднішній день приймаються в Верховній Раді, вони би були би неможливими, якщо би цей Закон про державну допомогу зараз би діяв, зокрема, там надання певних преференцій окремим компаніям там в сфері оподаткування і так далі, і так далі. Чи на сьогоднішній день ви реагуєте на такі законодавчі ініціативи народних депутатів? Як реагуєте, якою є реакція там відповідних комітетів? Чи враховується ваша позиція, може якісь конкретні приклади наведете. Дякую.

 

ТЕРЕНТЬЄВ Ю.О.  Давайте, Вікторія Юріївна, давайте  я почну відповідати.

Щодо Закону про державну допомогу. Зараз розробляється вторинна нормативна база, розробляються критерії допустимості, проект постанови Кабінету Міністрів щодо критеріїв допустимості державної допомоги. Нами з серпня місяця цього року ініційована дуже велика інформаційна компанія щодо підвищення обізнаності про набрання чинності цим законом, це здійснюється разом з Європейським Союзом. Тобто разом з Європейським Союзом було проведено першу конференцію, коли були запрошені представники основних надавачів державної допомоги, де фактично ми інформуємо всіх про те, яким саме чином функціонуватиме цей ринок у майбутньому? Тобто тут антимонопольний комітет здійснює вже, незважаючи на те, що це лише через рік від того, як була проведена ця перша конференція, закон набуває чинності, ми почали вже інформувати і ……… безпосередньо з відповідними міністерствами і відомствами із-за того, щоб закон набрав чинності і не було порушень на момент, як він запрацює.

По кадровій політиці.

 

_______________.  Я тільки хочу додати, що наразі, коли ми отримуємо якісь законопроекти, і коли ми коментуємо, незважаючи на те, що закон не набув чинності, ми не даємо коментарі з приводу...

 

ТЕРЕНТЬЄВ Ю.О.   Коментар також з огляду на це законодавство..

 

_______________. Да, з огляду … економічна конкуренція, а також з огляду на Закон про державну допомогу. І насправді я не можу наразі чітко зазначити, які є закони, але враховуються і потім…

 

ПТАШНИК В.Ю.  А можна надати таку інформацію, які закони були прийняті, які не відповідають, власне…

 

ТЕРЕНТЬЄВ Ю.О.   Ну, давайте ми підготуємо цю інформацію на ДБО.

По кадровій політиці. У нас антимонопольний комітет, мене було призначено 19 травня, склад антимонопольного комітету був оновлений протягом літа. З того моменту фактично, як був сформований склад Антимонопольного комітету, були подані документи до Міністерства фінансів щодо змін організаційної структури. І ця змінена організаційна структура, новий штатний розклад центрального апарату Антимонопольного комітету був затверджений наприкінці грудня. Тобто це було здійснено в самі зжаті строки.

Протягом цього, тобто фактично була змінена організаційна структура, яка відходила… Вона, нова організаційна структура, вона ґрунтується на тому, що Антимонопольний комітет повинен якісно, експертно, професійно розуміти ситуацію на ринку. Тобто були сформовані три департаменти досліджень… моніторингу ринків. Це перш за все ЖКГ, житлово-комунальні послуги. Другий – товарні ринки. Третій – нетоварні ринки.

Відповідно ситуація, яка була за часів минулого комітету, коли, наприклад, справи по фармацевтичній галузі, вони були в п'яти різних департаментах. Зараз ця ситуація виправлена, зараз є департамент, який займається питаннями охорони здоров'я.

Одночасно з цим було проведено, призначено нових людей на керівні посади. Більшість, деякі люди покинули Антимонопольний комітет.

Фрг__06344*002*001<08:47:01><КузнєцоваЛ.В.>

Повністю змінилась організаційна структура, і на керівних посадах зараз знаходяться люди, які таких повноважень в минулому складі комітету не мали. Але фактично у більшості випадків ці нові призначення були за рахунок внутрішніх ресурсів. Нами постійно публічно оголошуються конкурси і ми заволікаємо людей ззовні, тобто кадрове оновлення Антимонопольного комітету воно постійно здійснюється.

Також… по "Фармі". На момент формування нового складу комітету ми успадкували справи по фармацевтичній галузі, вони є декількох… двох типів в основних, перше, це справи, які були почати по в 2013-214 роках по іноземних дистриб'юторах, іноземних виробниках і українських дистрибторах. Загалом їх там десь 12-13 тих справ. Станом на сьогодні було винесено два рішення, тобто це рішення по …. узгоджені дії із дистриб'юторами "Оптима", "Фарм", "Вента"… і таке ж рішення по…

Було питання з належної кваліфікації вертикальних відносин, тому, розслідування цих справ воно фактично не було об'єднано, фактично всі ці справи розглядались у блоці. Зараз на завершальному етапі знаходяться справи по ……. До аналізу попередніх висновків зараз залучені експерти федеральної  торгової США вони опрацьовують попередні висновки і по цих справах позиція… по великих справах позиція уточнюється зараз.

Щодо  одночасно з цим є декілька справ по українських виробникам, які були розпочаті по факту фактично різної ціни на внутрішній ринок і на експорт і кваліфікувалось як зловживанням монопольним становищем. Таких справ, якщо не помиляюсь, наразі, є п'ять по них… державне повноваження по всіх фармацевтичних справах, це Світлана Миколаївна …… вона займається їх розслідуванням разом з Департаментом розслідувань і відповідно ринковим департаментом. Деякі з справ, є пропозиції щодо надання рекомендацій, чи потенційно по деяких є можливість їх закриття через відсутність складу правопорушення. Тобто робота по них триває, і одночасно з цим ми дивимося цілком, в цілому на фармацевтичний ринок з огляду на поведінку суб'єктів, і потенційно на цьому ринку також можуть бути найближчим часом порушення іншої справи.

Ще було питання по тендерам. Давайте, дивіться, у нас, є Євген Якович Костенко, він заступник директора департаменту оскаржень. І Андрій Михайлович Вовк, він  головує у колегії. Тобто в принципі Євген може надати історичну інформацію, а питання, яким чином приймаються рішення по конкретних оскарженнях може надати цю інформацію Андрій Михайлович.

 

ВОВК А.М. Повертаючись до питання …………….., про які я говорив, це, перше, обґрунтування …………. прав, але інше було навіть більш важливе, це  питання можливості  оскарження змін документації. В цьому була ситуація. Коли, наприклад, замовник ……….. і, наприклад, ………………… були ознайомлені.

Тому були внесені зміни до закону, який ми запропонували заборонити саме оскарження первинної документації. Саме це все було в вересні. Тому статистика, про яку я казав, вона в 15-му році тривала аж до вересня місяця …….

Власне, з вересня місяця 15-го року і по сьогодні на тих закупівлях, які ми кажемо про державні закупівлі, тобто так званні паперові торги, ситуація змінилися. Не можу сказати, що кардинально, але вона покращилася. Тому що дійсно вже оскаржувалися суб'єкти, принаймні скарги приймалися тих суб'єктів, які  могли довести порушення  своїх прав або, ну, да, довести порушення своїх прав.

Якщо казати про публічні закупівля, які, власне, з  квітня почав діяти закон, і фактично з травня місяця ……….публічні закупівлі, тут трішки інша система закупівель. Поясню, в чому різниця. Тому що, якщо брати державні закупівлі, у нас був підхід такий, він не змінювався шість років, призупинялись лише скарги на документацію. Тому що це передбачало в разі виявлення порушень, можливості внесення змін, в разі, коли таке призупинення не відбувалось і пропозиції відкривались, то залишалось ще відміну тарифу. Тобто фактично дія з призупинки, вони була більше для замовників для того, щоб зберегти торги в разі виявлення порушень.

А зараз, якщо ми говоримо про публічні закупівлі такої необхідності немає, то що закон фактично передбачає автоматичну зупинку наступного етапу в разі прийняття скарги на певному етапі. Якщо це етап документації, розкриття автоматично не відбувається до винесення рішення за скаргою, тобто після цього автоматично визначається нова дата розкриття і продовжується строк надання пропозицій. Так само це стосується етапу аукціону, якщо …

 

_______________. (Не чути)

 

ВОВК А.М.  …для розгляду, скорочений майже в двічі термін, якщо ми раніше у нас 30 робочих днів, то у сфері публічних закупівель цей строк становить 15 робочих днів. Якщо ми кажемо про Закон про особливості, то він взагалі скорочений до 10 робочих днів, а в разі, якщо замовник, Міністерство оборони, наприклад, надає дуже швидко інформацію, то у нас за законом взагалі повинні розглянути протягом трьох робочих днів ці скарги. …. в залежності від … процедури закупівель.

Тому необхідності зараз в призупинці таких процедур зараз немає, вони автоматично системно відбиваються на наступний етап, не розкриваються до прийняття рішення певними органами оскарження.

 

_______________. …які зараз законодавчі підстави, які існують, для того, щоб не реагувати на тендери……… відмовляти, коли … (Не чути)

 

ВОВК А.М.  Для того, щоб… можна дуже детально виписати в законі підстави обґрунтування …  можна до коми виписати, але певною мірою це може слугувати обмеженням суб'єктів для захисту своїх прав. Тому що, якщо, наприклад, суб'єкт господарювання готується прийняти участь у торгах це ще не означає, що наприклад у нього має вже  бути в наявності певна продукція. Тому що він ще не гарантований переможець, або навіть учасник. Тому тут дуже потрібно підходити до питання встановлення ось цих збільшувати кількість обмежень для скаржників, можна прийти в іншу, перейти в інший  протилежний бік. Тобто може навпаки звузити кількість тих, хто може оскаржити навіть суб'єктів, які дійсно є учасниками ринку. Але, ну, наразі те, що є, ну, воно частково, воно вирішило питання порівняння з попереднім законом ………………… 2010 року аж до вересня 2015 року. Ну, я думаю, що він доволі суттєво змінив ситуацію в бік того, щоб кількість зменшилась. Але, ну, тут є питання певних… технічного вирішення питання подачі скарг, да. Тому що, наприклад, у нас був випадок, коли в нас за 1 день на одну процедуру зайшло 270 скарг …………… суб'єкту, да. Тобто є питання технічні. Але, я думаю, що ми з… будемо вирішувати ці питання як позбавити можливості.

Ну, і дійсно ми тоді були вимушені дуже плідно працювати …………………. скарг залишити без розгляду. Це теж займало певний час.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Олесь Станіславович, ваше  запитання.

 

ДОВГИЙ О.С.  Друзі, я може скажу щось не дуже популярне, але відверто. Да.

Юрій Олександрович, Марія Володимирівна, Андрій Михайлович, мені особисто ви і ваша команда до вподоби, тому що ви перша, молода і сучасна енергія, яка появилась в цьому застарілому органі, який ніколи в житті, насправді, не займався реформою і антимонопольним законодавством. Відверто. Це моя думка. І можете сміятись, ну, але вона є така, вона відверта.

І я вам щиро бажаю, щоб цього "бегемота" можна було витягнути із болота до того як вас розкритикують всі вщент в пух і прах. Це моє вам особисте побажання. Я бачу на окремих прикладах, там, коли з округу я вам дзвонив по питанням як ви реагували і я вам дякую за це. І я якби по тому, що ви говорите, як ви готуєте звіт.

Водночас, я резюмую запитання від цього всього, да. Коли звіт 2016 року і бажання, щоб він був найближчим часом. Оскільки ви є підпорядковані або є в предметах відомства нашого комітету, то так виходить, що ми з вами …………………. пропозиція, да. Спільно, хочемо чи не хочемо, несемо відповідальність за результати вашої діяльності. І сьогодні ми можемо  говорити більше про надію і про кредит надії такої, на те, що ви це зміните і покращите.

Тому я би  хотів, щоб  можливо була покращена робота, якщо є якісь законодавчі ініціативи, які дозволять вам ці показники покращити, будь ласка, будьте активнішими.

Оцінки, я би не давав оцінку  там в таких звітах. Я дивлюся на глобальний рейтинг конкурентоспроможності, і він  говорить про те, що ми 122-і із 140-а в світі. Якщо  взяти з цього глобального рейтингу світового економічного форуму подивитися строку "конкурентоспроможність і ефективність антимонопольного законодавства", то там ми будемо в світі 136 із 140. Вам не пощастило стати в цей період складний керівництвом, але в той же час вам є звідки, знаєш, bounce back.

Тому я пропоную наступний звіт вже  підводити і характеристикою, і оцінкою вашої діяльності будуть індекси ефективності світової. Я вам бажаю, щоб на наступну нашу зустріч і на наступний звіт все-таки вже ці індекси значно  ішли на верх.  Тому що, якщо вони залишаться такими ж або не сильно будуть прогресувати, то вже тоді кредит довіри закінчиться.

 

_______________.   Може я відреагує на це. Дуже дякую, за те, що ви сказали. Саме на це спрямована наша робота, яку насправді ну вона не стільки популярна, ну, як наприклад, рішення по якимось справам накладення штрафу. Це робота по розвитку конкуренції. І саме цей проект, який ми зараз, над яким я особисто бився 9 місяців  з  Світовим банком, коли  ми домовилися з ними, це був фактично перший прецедент, коли Світовий банк каже, що конкурентне відомство самостійно нас знайшло. Не ми його знайшли, а конкурентне відомство знайшло  в Вашингтоні команду по росту …………… команду, коли ми  на них особисто, самостійно вийшли і  запросили їх до нас приїхати. А не навпаки, як зазвичай було в прецедентах інших 45 країнах.

Тобто цього жовтня у нас був візит цієї команди, скажем так, вона називається англійською ……………. Тобто це вони приїхали… у них є  досвід реалізації подібних програм по росту конкуренції в 45 країнах.  Ну…………там африканські країни були, це  азійські країни, латиноамериканські країни. Деякі країни реалізовувались проекти в Румунії, в Молдові. Зараз ми з ними… вони поїхали назад до Вашингтону і повертаються  до нас, до кінця  цього року із конкретною пропозицією, що вони можуть для нас зробити. Але зараз фінансування є на перший етап ну для цієї Програми………………конкуренції, але Антимонопольний комітет… ну наприклад, ми, наш інструмент впливу на ринки, він певним чином   обмежений. Наприклад, якщо на ринку було 10 виробників лопат, да, і з них 8 пішло, у нас лишилось 2, які мають по 50 відсотків….. Ну це дуже примітивно, да? Тобто ми можемо розслідувати порушення, ми можемо ліквідувати штучні бар'єри, але ми не можемо насильно притягнути нових гравців на ринок, тобто ми можемо лише створювати  проконкурентні   умови чи аналізувати законодавство, наприклад. Тому тут, насправді, потрібна, ну скажемо,  спільна ефективна робота з Міністерством економічного розвитку торгівлі, з галузевими  регуляторами, з міністерством для того,   щоб все це запрацювало…

 

ДОВГИЙ О.С. Максим Євгенович –  така само молода, ефективна енергія, тому я точно думаю, що…

Але 136-е із 140 місць –  це саме місце  ефективності конкурентної політики. Тому цей критерій його  як би  буде очевидний, скорий і буде нова оцінка.

(Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергій Олександрович, будь ласка,  ваше запитання.

 

ФАЄРМАРК С.О. Я думаю, что показатели уже по 16-му году…(Не чути)

…не наблюдаю. Я думаю, что скоро в этом захлебнетесь. (Шум у залі)  Да.

У вас есть сегодня, действительно, ну какие-то там… я   знаю, что вы – коллеги. Это Государственная аудиторськая служба, у которых тоже есть, как я понимаю,  там фронт-офисы в регионах и на очень многих предприятиях там сегодня  …………менеджеры, которые участвуют в общем-то в процессе по сути дела подготовки документации, что-то визируют и что-то готовят.  То есть, мне кажется, что проводить на самом деле всю цепочку и доводить до    ее до финиша, тратить время, колоссальное    время, строки. А потом по объективным, субъективным, по разным причинам,   когда это все отменяется и отбрасывается назад и к сожалению в анализе нет, что самое главное, что было по объективным  причинам, а  что по субъективным причинам. То мне кажется, что этот фактор, вот к примеру там если вы хотите акцентировать    внимание сейчас на работе ваших региональных  платформ, то в принципе, там я бы хотел в этой части, там,  думаю, что вам надо проявить инициативу. То есть, я не готов как Лесь сейчас говорить  о том, что там понятно, команда молодая. Но, честно говоря,   когда приходят руководители, я думаю, что вы должны нам тоже какие-то задачи ставить, мы должны их обсуждать и находить способы решения проблемы.

Поверьте мне, так уже  как бы получилось исторически, когда-то меня министр пожилой учил: "Не опозоришься – не прославишься". Единственной моей проблемой, это  было то, что моего ученика взяла одна из самых  крупных европейских компаний работать к себе. У нас такая своеобразная  практика: когда мы к себе приглашаем, это нормально, а когда наших в Европу берут, то это значит какая-то  еще и аффилированость  есть. То есть, я вижу, как эта ситуация просто нездоровая, то есть, есть давление  политическое,  разное давление, там пиар, все что   хочешь, экономика, то есть,  масса давлений есть. Да? И коллегия там тоже наверное не идеальный инструмент в работе с точки зрения, как вам сказать, безукоризненных, что ли, решений. Поэтому, у вас только один вариант, вам надо  вниз тогда давать сегодня менеджмент, давать ему какие-то полномочия, давать какие-то стандарты с которыми он должен работать, иначе, это все будет выноситься наверх  вот так, потом это будет ломаться по непонятным причинам. 

Вопросы, связанные, там,   с ……… я не задаю, с самолетами, я не задаю, понятно. Все.

А так, спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Олена Володимирівна.

 

КОШЕЛЄВА  А.В.  У мене питання цілком конкретне, воно стосується  оскарження  у сфері державних закупівель, це тепер публічні закупівлі. В своєму звіті ви зазначаєте, що в 15 році надійшло скарг 1300 гаком, і що це на 44 відсотки більше, і що кошти, які були отримані і направлені до державного бюджету, це близько 7,7 мільйонів гривень.

Скажіть, будь ласка, вже зараз 16 рік закінчується, і вже ваш колега зазначав, що там кількість скарг росте, і близько тисячі 900. Які кошти ви плануєте залучити? І відповідно того, що у нас змінилось законодавство, і тепер це Закон "Про публічні закупівлі", куди ці кошти будуть залучатися? Чому я це питаю? Оскільки в Міністерстві економіки та розвитку сьогодні є такий законопроект, де зазначається, що ці кошти з оскарження в наступному році мають залучатися до спеціального фонду, він публікується зараз у мережі. То поясніть: цей спецфонд, куди ці кошти мають використовуватися, яку ви суму плануєте, яка надійде?

 

ТЕРЕНТЬЄВ Ю.О.   Дивіться, зараз те, що ви зараз говорите, це законопроект, який передбачає, що плата за оскарження, вона повинна надходити, просто конкретизувати норму про те, що вона надходить до спецфонду Антимонопольного комітету. Є розрахунок, що надходження до спецфонду можуть сягнути десь орієнтовно 7 мільйонів гривень. Зараз для того, щоб ми могли повноцінно виконувати функцію органу оскарження, нам необхідно постійно вкладати кошти в матеріально-технічну базу, оскільки розгляд скарг – це є, скажемо так, матеріально-затратна справа. Тобто ми повинні робити ксерокопії, ми повинні оновлювати комп'ютерну техніку для того, щоб мати можливість працювати по цих скаргах. Зараз в нас є розрахунок по технічному оновленню основних фондів, саме інформаційну, ІТ-інфраструктуру Антимонопольного комітету, це орієнтовно 40 мільйонів гривень. Тобто якщо ми кажемо про надходження 7 мільйонів до спецфонду, то фактично вони будуть повністю використовуватись на оновлення матеріально-технічної бази, яка необхідна для функціонування органів Антимонопольного комітету в цілому і в якості органу оскарження в частині.

 

_______________. Тобто це, мабуть, в продовження питання Андрія Володимировича з приводу фінансування і ось цих бюджетних коштів, 11 мільйонів.  Ви вважаєте, що вам буде недостатньо, і тому ви створюєте такий спеціальний фонд?

 

ТЕРЕНТЬЄВ Ю.О.  Ми не створюємо, ми пропонуємо, оскільки діяльність Антимонопольного комітету… Скажемо, є певні дії, які мають певну вартість, тобто якщо ми отримаємо скаргу, ми повинні мати, скажемо, комп'ютерну техніку, ми повинні мати там якісь там, ну певні додаткові матеріальні витрати ми несемо і надходження до спецфонду, воно фактично фінансуватиме нашу діяльність як органу оскаржень.

 

_______________. Ви не вважаєте, що кошти мають виділятися з державного бюджету на фінансування?

 

ТЕРЕНТЬЄВ Ю.О.   Можуть бути різні напрямки, але якщо дивитись… Просто є по аналогії, наприклад, з іншими формами діяльності, коли конкурентні відомства зазвичай…

 

_______________. Добре, я вас почула.

Скажіть, будь ласка, які кошти ви плануєте залучити в 16 році, отримати кошти і направити до загального фонду державного бюджету за скарги?

 

ТЕРЕНТЬЄВ Ю.О.  Залучити…

 

_______________. Отримати кошти за подання скарг. Ось у…

 

ТЕРЕНТЬЄВ Ю.О.   Ми їх не отримаємо.

 

_______________. Перевести на загальний фонд державного бюджету.

 

_______________.  Питання в тому, що …… і станом на сьогодні кошти жодного разу вони не спрямовуються ані комітетом, вони……. до загального фонду бюджету…… ці гроші не мають взагалі жодного …… Тобто вони…

 

_______________. (Не чути)

 

_______________. Ну якщо будуть внесені зміни до спецфонду, то тоді…

 

ТЕРЕНТЬЄВ Ю.О.   Тоді кошти будуть зараховуватись спецфонду Антимонопольним комітетом і відповідно використовуватись, вони не можуть використовуватись на фонд оплати праці, вони можуть використовуватись на матеріально-технічну базу, на…

 

_______________. Ви плануєте використовувати на матеріально-технічну базу?

 

ТЕРЕНТЬЄВ Ю.О.   Да.

 

_______________. Тобто ви будете підтримувати цю ініціативу Міністерства економіки?

 

ТЕРЕНТЬЄВ Ю.О.   Ми підтримаємо, да.

 

_______________. Я вас почула, дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, останнє запитання Олександру Володимировичу і закінчуємо.

 

РОМАНОВСЬКИЙ О.В.  Значит, хочу прежде все отметить, когда почитал отчет Антимонопольного комитета, согласен с тем, очень много информации статистической и очень мало аналитической. Поэтому, во-первых, хочу пожелать, будете за 16-й, год когда готовить отчет, это обязательно посмотрите. А в этом плане, значит тут есть такая табличка: "Припинення порушень ……. територіальних відділень комітету", так от правильно я розумію, что вот это вот говорит о качестве работы ваших территориальных отделений или нет? Как это можно  интерпретировать?

 

_______________. Смотрите, эта табличка говорит о том… Смотрите, если говорить, вот первая голубенькая полосочка "злоупотребление   монопольным положением". Здесь мы говорим о количестве…

 

РОМАНОВСЬКИЙ О.В. Я понимаю. Просто, вот смотрите, относительно, есть  области, у  которых в 20 раз или на порядок больше высота…

 

_______________.  На самом деле, о чем говорит этот слайд? Он говорит о том, что систему органов  территориальных  отделений  нужно  реформировать, это об  э том говорит.

 

РОМАНОВСЬКИЙ О.В. Ну вот я, вот это в плане того, что вы говорили по поводу территориальных  органов, как  надо это все реформировать.

 

_______________. Есть территориальные отделения, которые находятся в летаргическом сне, и есть территориальные отделения, которые фактически заменяют собой другие органы власти…

 

РОМАНОВСЬКИЙ О.В.  То есть, вы это видите, для вас это не…

 

_______________. Мы делаем усилия  по приведению их на как бы одинаковый уровень.

 

РОМАНОВСЬКИЙ О.В.  Спасибо. Я понял.

 

_______________. В мене тільки побажання, щоби уже в 2017 році, в березні місяці, я так  думаю, ми заслухали звіт і на цьому звіті були  конкретні  дії щодо цієї проблематики, якою ви зараз займаєтесь по мегаполісу, по тютюнових і були конкретні   результати. Тому я думаю, що це буде найкращий варіант і  найкращий результат, коли такі результати будуть озвучені щодо ваших рішень.  Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Шановні колеги, пропоную взяти до відома звіт Антимонопольного комітету. Подякувати членам Антимонопольного комітету за роботу і побажати всього найкращого. 

Немає заперечень ні в кого?  Рішення прийнято одноголосно.    Дуже дякую.

Наступне питання порядку денного – законопроект 5319, внесений  народним депутатом Шверком.

Григорій Аронович,  будь ласка, мікрофон, презентуйте свій      законопроект.

 

ШВЕРК Г.А. Дякую.

Шановні колеги, про що йде мова. Мова йде про те, що в країні треба проводити  Євробачення і на разі склалася така ситуація, на жаль, що якщо виконувати точно і з усіма строками Закон про державні закупівлі, то неможливо виконати всі роботи, які необхідні для якісного проведення цього конкурсу. І тому мій законопроект пропонує зробити виняток для цього саме конкурсу, щоб НСТУ, яке сьогодні відповідає за проведення цього конкурсу, могло вже завтра починати проводити роботу з цього приводу.

Цей законопроект узгоджений з Кабінетом Міністрів, вони його підтримують. І єдина проблема в тому, що ми отримали вже зауваження ГНЕУ, з яким я і колеги згодні, і дякую пані Олені про те, що вона звернула мою увагу на це зауваження, і ми згодні з тим, що краще цю новелу винести в "Прикінцеві положення" цього законопроекту, щоб він не був в головному тексті.

І єдина проблема в тому, що якщо ми на цьому тижні це рішення не приймемо, це призведе до того, що виникнуть проблеми з виконанням закупівель щодо "Євробачення". Тому я прошу комітет підтримати таку ситуацію, я зобов'язуюсь до завтрашнього ранку зареєструвати нову версію цього законопроекту, в якому буде ця новела винесена в "Прикінцеві положення", і прошу підтримати його в такому виді, щоб завтра в залі винесли цей текст, в якому це буде в "Прикінцевих положеннях", якщо буде ваша ласка.

 

_______________. Так Кабмін…

 

ШВЕРК Г.А. Кабмін надасть згоду щодо цього законопроекту.

 

_______________. Пусть он сам принимает решение, зачем им тогда этот закон?

(Загальна дискусія)

 

ДОВГИЙ О.С.  Яка ваша зараз пропозиція, що ми повинні зробити, якщо у вас є законопроект, в який треба внести правки, і ви його завтра реєструєте? Розглянути на наступному комітеті чи зараз, яка пропозиція?

 

ШВЕРК Г.А. У мене є пропозиція, з урахуванням тих правок, які будуть внесені, а саме, вони ж невеличкі, цей текст буде перенесений в "Прикінцеві положення" цього законопроекту. Узгодити його, і завтра він буде зареєстрований саме в такому вигляді.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка, підкомітет Альона Володимирівна.

 

КОШЕЛЄВА А.В.  Я трошки роз'ясню ситуацію. Справа в тому, що особисто я ці законопроекти буду в будь-якому випадку підтримувати, оскільки я вважаю, що це дуже важлива подія для нашої країни. Але тут є лише техніко-юридичні правки, які треба правильно виписати в цей закон, оскільки в текст закону вноситься ім'я, особисте ім'я і назва цього фестивалю. Тобто це вже не коректно, ми не можемо таке робити. І це тимчасова норма. І я вважаю, що треба керувати саме цим поняттям, що це тимчасова норма, і зазначити її в "Прикінцевих положеннях".

Моя пропозиція: саме цей текст, який зараз зазначений окремою частиною в статті 35, просто перенести і зазначити, що закупівлю товарів за ………. процедурою, і далі по тексту, проводити до такого-такого-то числа, як зараз зазначено в "Перехідних положеннях". Просто опустити, таким чином нічого не порушуємо, і з закінченням терміну просто ця норма не діє.

 

_______________. Саме про це і…

 

_______________. У меня вопрос можно? А мы, это у нас будет останнє "Євробачення", больше у нас не буде проводитись? Ну, якщо, якщо, я до чого. Написано, в 2017-му, то давайте напишемо: "Євробачення", раз… Далі, я знаю, що в нас повинні були проводитися по баскетболу…… чемпіонат, так давайте впишемо вже, зробимо корекцію. (Шум у залі) І сюда вставим, и голова у нас не будет болеть.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Може, надати слово керівнику НСТУ, який відповідає за це питання, і він трохи пояснить цю ситуацію…

 

_______________. Колеги, доброго дня. Я дуже вдячний за те, що розглядаєте це питання. В мене дуже коротке зауваження. Якщо ви пам'ятаєте, тиждень тому генеральний директор НТКУ подав у відставку пан Зураб Аласанія. Ця відставка була дуже шумною, дуже гучною, і ця відставка привела до тектонічних здвигів у ментальності європейських наших інституцій, які відповідають за "Євробачення". Зараз європейська преса забита коментарями про те, що "Євробачення" повинні забрати в України, бо керівник компанії не має фінансування та переконує т.д., т.д.

Ми зробили, вибачте, титанічні зусилля, на тому тижні приїхала наглядова рада Європейської мовної спілки, яка поїхала, вже запевнила,  що ми зробимо. Єдине питання, яке ми зараз не врегулювали з Кабміном, я відповім на питання пана Фаєрмарка, чому це повинно зробити зараза і чому така терміновість.  Кабмін зробив дуже величезну справу зміни постанови і все інше, щоб ми розблокували "Євробачення" в Україні. Зараз відставання по термінам проведення 2 місяці. В закон про тендерні закупівлі, ви розумієте, що це закони тільки Верховна Рада, тільки Верховна Рада має можливість це змінити.

Що ми пропонуємо? То єсть "Євробачення" – 200 мільйонів аудиторія, то єсть ми не можемо зробити так, щоб "Євробачення" поїхало до Російської Федерації, як наступна країна його вибравшая, 200 мільйонів – аудиторія.

Що ми просимо, прохаємо. Ми не просимо зробити виключення і зробити закупівлю одного учасника, ми просимо зробити переговорну процедуру, крім того, переговорна процедура, це конкурсна процедура, це не одна особа.

Я вам приведу приклад чому це мені дуже важливі і чому ми просимо назад це зробити. Зараз ми займаємося обладнанням Міжнародного виставкового центру. Компанії, які …….. на будівництві МВЦ, запропонували нам будівництво трибун вартістю два з половиною мільйони євро. Ми ще зараз запросили конкурс, зробили з європейських компаній і зараз вартість крісел для будівництва зменшилась, найнижча процедура 560 тисяч євро. Тобто всі процедури конкурсні, конкурентні будуть застосовані. Тому в цьому законопроекті зазначена норма, що Кабмін буде ……. Кабмін має можливість визначати ті окремі випадки, до яких буде застосовуватись конкурсна процедура.

Тепер по термінам. У зв'язку тим, що всі закупівлі, не всі закупівлі, а виключні закупівлі по "Євробаченню", вони перевищують суму 133 тисячі євро, тобто ми маємо 60 днів на розгляд тендерної пропозиції на розкриття і десь тиждень на оскарження. Першим питанням, яке ви зараз розглядали, це так звані …….. процедур, умисні оскарження. То можемо зробити таким чином, що 15 грудня, який  у нас буде кошторис і фінансування, якого зараз немає, ми 15 грудня об'явимо тендер, 15 лютого його відкриємо, а 1 березня ми получимо оскарження, а 1 березня обладнання повинно заїхати в Україну і монтуватися вже в арені. Тобто фактично неприведення зараз до норми, цієї норми, вибачте, ну, фактично 100, 99,9 приведе до зриву "Євробачення" в Україні. Чому це на четвер?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Будь ласка.

 

_______________. І я ще відповім конкретно на питання. Така ситуація з "Євробаченням" сталася лише тому, що занадто довго була проведена… проводилася процедура вирішення, хто саме буде його проводити - Дніпропетровськ, Київ або, хто ще. Зараз це вже урок, який ми маємо вивчити. І там рахувати і далі трохи, коли приймаються ті чи інші….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Почекай.

Будь ласка, Міністерство економіки, ваша позиція.

 

_______________. Наша позиція тут, звичайно, двояка. Ви ж знаєте, ми категорично проти будь-яких виключень з законів. Ми дуже довго боролися і продовжуємо боротися за те, аби всі різні дивні історичні типи виключень, які туди потрапили взагалі без будь-якої логіки, наприклад, Фонд гарантування вкладів, який не підпадає, там, під закупівлі і так далі. Під закон внести і цю позитивну динаміку, і завдяки нашій з вами активній співпраці якраз відзначає позитивний Євросоюз і інші міжнародні організації.

Втім, в даному конкретному випадку я розумію, що це рішення, воно ……………………., тому що у нас є питання гарантійного депозиту перед організаторами, у нас є питання стосовно, справді, ну, великої іпотечної проблеми з можливою передачею цього конкурсу в Російську Федерацію. Але у мене є декілька пропозицій стосовно даного рішення.

Тобто, перше. Ми дуже б просили комітет зі свого боку, тому що ми будемо звертатися зі свого боку, рекомендувати і звернутися до НТКУ створити аналогічно з "Укрзалізницею" наглядову раду по використанню цих коштів, залучити туди, можливо, і представників комітету, і представників громадськості для того, аби убезпечити це від зловживань.

І, по-друге. Визначення переліку закупівель Кабміном зроблено саме для того, аби під проведення "Євробачення" не проводилися інші дивні закупівлі, які, ну, ми розуміємо, НТКУ дуже не дофінансовано, йому потрібно все від машин до комп'ютерів і так далі, щоб там, як би не з'явилося якихось речей, які нам незрозумілі. А в загальному, я хотів просто прокоментувати, що це урок на те, що хто погано планує, після цього вже казати, які у нас закони, уже немає сенсу. Якщо у нас зараз буде така ж сама величезна проблема, ми зараз побачимо величезний вал закупівель, які будуть проводитися  в грудні, до використовуватися кошти Державного бюджету. І, повірте, це ну як би якщо на ринок одночасно виходить багато десятків  мільярдів попиту, то очікувати, що ми щось закупимо ефективне… На паперах все буде норм. як би… Але просто по здоровому глузду це не зовсім  розумно, тому ми тут  теж окремо  працюємо з Міністерством фінансів аби наступного року кошти, щоб виділялися.

По тексту закону у нас немає заперечень з урахуванням  пропозицій Олени Володимирівни.

 

______________.  За яку загальну суму йде мова взагалі?

 

______________.  15 мільйонів євро.

 

______________.  15 мільйонів євро – це сума, яка піде от по цьому закону і як закон…

 

______________.  Ні, по цьому закону піде закупівля десь біля 8-10 мільйонів євро.

 

______________.   От я хочу сказати.  Яка сума піде по цьому закону?

 

______________.  Від 8 до 10 мільйонів. В залежності від  того……який ми зараз будемо проводити.

 

______________.  Ну і останні такі вопроси. Просто для інформації.

 

______________.  Гривень?

 

______________.  Євро

 

______________. 8-10 мільйонів. А в бюджеті ці  кошти заложені на сьогоднішній день?

 

______________.  Так, в бюджеті 2017 року держава заклала кошти в розмірі  15 мілйьонів євро ………… Основні ключові питання стосовно ………це фактично чотири позиції: це будівництво сцени; це вибір генерального підрядника, який повинен надати обладнання, освітлення, звукове обладнання, станції   ….. які будуть висвітлювати конкурс і піднімати сигнал на  Європу.  То це ключове. Тобто вартість його… вартість всіх цих послуг – десь біля 8 мільйонів євро. Якщо йти в лоб, це 10. Но ми розуміємо, що буде дешевше. Ми підтримуємо позицію Максима Нефьодова стосовно наглядової ради, ми це й пропонували. Ми хочемо, щоб все було прозоро, щоб всі все бачили, це єдиний прозорий конкурс, який НТКУ може за роки проводило.

 

______________.  Ну так от уже плануйте цю наглядову раду, бо я боюся, щоб без неї… і кажуть  за це з трибуни  Верховної Ради, бо, якщо    ви знаєте, цей закон навіть в порядок денний не хотіли ставити.  

(Загальна дискусія)

 

_______________. Це   Кабмін зробить, я так розумію.

 

_______________. В мене  велике прохання, ми дуже просимо, щоб це було в четвер.

 

_______________. (Не чути)

 

_______________. Я доповім, чому. Бо в зв'язку  з тим, що ми дуже затягнули строки, 2 грудня буде Генеральна  асамблея Європейської мовної спілки на якій ми повинні доповідати відповідність чинному законодавству проведення конкурсу. Якщо до 2 грудня ми не приймемо закон і  Європа не зрозуміє, що ми маємо можливість робити далі свою роботу, то в нас є величезний ризик і нам це  вже повідомлено офіційним листом -  це  знає  і  Прем'єр-міністр,   і весь апарат.

(Загальна дискусія)

 

ПТАШНИК В.Ю. Насправді, мені також  сама ідея…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Я не підтримую таку… В мене позиція…

 

ПТАШНИК В.Ю. Можна?

Я  так само, дійсно,  там не хотілося би  процедуру переводити, там виключення робити, хоча я розумію цю  ситуацію і я тут навпаки буду підтримувати. Тому що Департамент державних закупівель ще й повідомив, що  і заставу  Україна там вже зробила. І потім політично, якщо ми не зможемо провести Євробачення і воно в Росію піде, якось буде так не дуже гарно звучати. Хоча  мене так само  турбує ситуація, щоби ми не дали, такий "ящик Пандори" не відкрили і потім не дали можливість всім затягувати, умовно кажучи штучно,  початок  інших закупівель  для того, щоби потім в Раду приходити і казати, що ми не встигаємо, давайте нам виключення робити.

Але для того, щоби підтримати зараз цю ініціативу, очевидно, що потрібно в тому   контексті переносити це все  в перехідні положення. Тому я би запропонувала нашому комітету, якраз з  пропозиціями комітету для того, щоби не переподавати, бо я не розумію механізму    переподачі і як ми зараз, тоді комітет, очевидно, має  ще й на  наступне засідання зібратись і по ньому рішення винести. Тому якраз як з  пропозиціями комітету і пропозиціями  комітету – це перенести в "Перехідні положення".

 

_______________. Його не  було в порядку денному, воно ще не включене, його треба  зараз терміново робити, воно ще не включене.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.   Хто ще хоче виступити?

 

ПТАШНИК В.Ю. То тоді ми можемо зараз відкликати  і заново переподати.

Ну "ми",  я маю на увазі…

 

_______________.  Дивіться, авторство тут не важливе, це може бути законопроект від комітету. Це може будь-яка  форма  рішення питання, але таким чином, щоб  він був проголосований завтра.  Андрій Володимирович, оце ключова ситуація.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  А чому завтра, чому не через два тижні?

 

_______________. Тому що у них 2 грудня засідання міжнародної ради, яка буде перевіряти відповідність їх дій діючому  законодавству. І якщо  вони вже отримали такого попереджувального  листа, що якщо у вас щось не так, ми можемо розглянути питання, щоб відібрати у вас  цей конкурс.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  А що їм наше законодавство не подобається, я не розумію. Що вони можуть написати в цьому висновку? Максим. Ну напишуть вони. Що, вони не мають права проводити переговорну процедуру   згідно діючого законодавства? Мають право - це все врегульовано і ніхто нічого не напише. Мало того, ми можемо взагалі нічого не робити і Євробачення буде в  Україні. Перестаньте лякати мене. Піднімете мені трубку, хто вам зриває конкурси і я порушу стільки кримінальних справ скільки треба, і всі ці недобросовісні тролі передумають зривати Євробачення в  Україні. В кінці-кінців,  перестаньте оце нагнітати оцю обстановку.

А тепер, що стосується по законопроекту, в мене дуже   проста пропозиція. Ми дуже любимо, наш комітет дуже любить  Україну, дуже гордиться тим, що в  Україні буде проходити  Євробачення, але є  правила написання законопроектів в  Україні.

Тому я дуже прошу тебе сьогодні, я зараз  передзвоню  спікеру парламенту, беріть текст закону, який правильний з точки зору нашої логіки, вносьте його на заміну і це буде автоматично тому що  законопроект не включений  в порядок денний сесії. Завтра я, ми ставимо його, до обіду  включення в порядок денний, після обіду     голосуємо за основу і в цілому. Відповідне рішення  комітету ми зараз проголосуємо, номер буде той же самий внесений на заміну. Правильно я розумію?

 

_______________. Так. А заміна дуже проста, це коли…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Не дуже проста, вона дуже серйозна ця заміна, для нас – це принципове рішення. Ми авансом… 

 

_______________. Ще висновок науково-експертного управління треба. Новий вже…

(Загальна дискусія)

 

_______________.  …лише одна пропозиція і ми її виконаємо.

(Загальна дискусія)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я ж чую вас, хлопці, я ж всіх уважно дуже чую. Тоді, дійсно, Довгий і Фаєрмарк правильно говорить, давайте завтра в 12  годин проведемо засідання комітету "під куполом". У нас вже буде внесений, зареєстрований на сайті новий текст, у нас вже до 12 годин буде заключення ГНЕУ. Ми штампуємо рішення і на після обіду Парубій ставить за рішенням комітету за основу і в цілому той законопроект, який напрацьований комітетом. Немає заперечень, шановні народні депутати,  дуже дякую. Будь ласка,  Євген Якович, це вже на вашій відповідальності: текст, з колегою, народним депутатом зараз, щоб подзвоніть хлопцям, щоб сьогодні реєстраційні дії зробили. Мені треба втручатись?

 

_______________. Ні, не треба.

 

_______________. Дякую дуже, Андрій Володимирович.

 

_______________. Зараз внесіть і пишіть закон… (Не чути)

 

_______________. До завтра …

 

_______________. Я зараз передзвоню…

(Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Євген Якович, я вас назначив, не Максима, не Наташу, я не знаю, ні Максима, ні Наташу, так хай тоді Шверк підпише.

 

_______________. Правильно.  Так от хай вони зараз … (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ще, шановні народні колеги, враховуючи різну політичну фракційну приналежність хтось хоче виступити співавтором даного законопроекту? Ми вам повністю довіряємо…. вся слава як завжди дістанеться…

 

_______________. Ми дуже вдячні…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні друзі, на ваш розгляд…

(Загальна дискусія)

Шановні друзі! На ваш розгляд вноситься законопроект 1528 внесений народним депутатом Остапчуком. Почекайте, п'ять хвилин…

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми даний законопроект розглядали вже декілька разів. Ви пригадуєте його, да?

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я мав декілька зустрічей. В даному законопроекті передбачена добровільна процедура. Тобто, якщо орган місцевого самоврядування хоче взяти собі на баланс якийсь, там, залізничний перехід чи міст, то, в принципі, це домовленість між "Укрзалізницею" і органом місцевого самоврядування.

Тому я би попросив членів комітетів підтримати даний законопроект за основу, щоб ми могли в парламенті продовжити, там, більш фахову дискусію. Немає заперечень?

 

_______________. Запитання можна?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До кого?

 

_______________. От… Ну, до кого, до вас…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. До мене, немає нікого. Я, я, а я нічого…

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да.

 

_______________. Питання таке. Коли кажуть про мости. Це тільки мости залізничні мости чи…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тільки залізничні.

 

_______________. Це всі мости.

 

_______________. Ні, це всі мости.

 

_______________. Це всі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А, всі.

 

_______________. Всі. Шляхопроводи, мости, ніхто не розділяє, які це мости. Це всі штучні споруди.

 

_______________. А они могут нести ответственность вообще за подобные данные сооружения…

 

_______________. Ну, я вам приведу элементарный пример и могу фотографии показать, да. У нас на сьогоднішній день є в Олександрії, наприклад, міст, який знаходиться на балансі…

 

_______________. Я тільки хотів сказати, оскільки я з цього, ну, це поруч з моїм ……………… . От в мене на окрузі є декілька таких, тому що в Кіровоградській області доріг взагалі немає апріорі, да. І є мости, невеличкі мости…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Які депутати, такі дороги.

 

_______________. Якраз вони після цього почали покращуватися, а до цього… Я вам дякую за підтримку…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. …………………… немає в Кіровограді доріг, всюди є, а в Кіровограді немає. Ну, це…

 

ДОВГИЙ О.С.  Тому, що ти прийшов і сказав, що весь бюджет на дороги "Автодор" чомусь на твій округ, з якого ти ще не обираєш………….. Жарти жартами, друзі. Дивіться, є реально мости, які фізично заваляться. Якщо, не дай Бог, він завалиться, ну, там просто загинуть люди. Нести відповідальність орган місцевого самоврядування, який знаходиться на місці, ну, він не може не нести. Але він не має права з коштів, які є в нього фізично з перевиконання бюджету хоча б на те, щоб зробити це, він не має права.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я вас підтримаю.

 

 _______________.  Андрій Володимирович, можна я приведу  самий елементарний простий приклад. Наприклад, в Олександрії є міст, який знаходиться на балансі місцевої  влади, ну комунального підприємства. У нас  сьогодні їздять поїзди по цьому мосту 160 кілометрів на годину. А міст не в нас на балансі. Ми  його не можемо навіть ремонтувати, а він в аварійному стані.  Є мости, наприклад, по Лозовій, шляхопровід автомобільний, який знаходиться у нас на балансі,  і 7 років ми не могли з містом погодити проект на ремонт цього моста. І дійшло до того, що 22-метрова балка впала на залізничну колію. І це  чудом, що не було поїзду. А якщо б був поїзд в той момент? Тобіш ви розумієте.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Давайте приймемо за основу, а там дальше вже  доопрацюємо. Немає заперечень? Ніхто не проти? Рішення прийнято одноголосно. 

Будь ласка,  колеги з групи "Відродження". Поспілкуйтеся, напишіть лист.

 

 _______________. Кто этот коллега?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Остапчук.

На ваш розгляд вноситься законопроект 4899, внесений народним депутатом Бубликом. Автор просить розглянути його за його відсутності. Підкомітет запропонував рішення: відправити на доопрацювання даний законопроект.  Будуть якісь інші пропозиції? Ніхто не проти? Рішення прийнято одноголосно.

Шановні народні депутати, на ваш розгляд вноситься кадрове питання. За результатами проведеного конкурсу на заміщення вакантної посади консультанта секретаріату комітету переможцем визначено Шевчука Кирила Геннадійовича.

Відповідно до частини другої статті 35 Закон України "Про державну службу" його рекомендовано призначити  на посаду з випробувальним терміном один місяць. Ніхто не заперечує виконати?

 

_______________.  (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Верховна Рада, у нас комісія там є, яка створена згідно Закону про державну службу.

 

_______________. Я можу розказати, два слова…

Про державну службу в Верховній Раді створена комісія конкурсна, яка перший раз засідала, перший раз в Раді. Кожний секретаріат комітету дав кандидатури, вірніше, вакансії. У нас посада "консультант". Було 8 чоловік, серед восьми  Шевчук Кирило. Встань, будь ласка. Да, значить, він, да, він працював у нас півроку, був стажером, був інтерном і зайняв одне з найкращих місць.  Да, балів і пройшов конкурс, і сподіваємося, що ця людина буде достойна представляти нашу…

(Загальна дискусія)

Перший заступник керівника Апарату, начальник управління кадрів, юридична служба, представники…

(Загальна дискусія)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон виключений. (Голова Комітету, народний депутат України – Іванчук А.В. озвучив інформацію щодо призначення на вакантну посаду заступника завідувача секретаріатом Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики – Онищенка П.О.)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Друзі, ще одна інформація. Народний депутат Березкін, наш колега, Станіслав Семенович пропонує організувати в грудні місяці, тут написано 13-го, він хоче 12 грудня круглий стіл на тему: "Економічна політика і децентралізація: взаємозв'язки та взаємозалежності" на прикладі Кіровоградської області, присвяченого святкуванню дня місцевого самоврядування.

Немає ніяких заперечень, щоб Станіслав Семенович провів круглий стіл, звернув увагу на всі проблеми, які є в децентралізації, в місцевому самоврядуванні, може напрацює якісь певні рішення, які покращать роботу…

(Загальна дискусія)

Ні, він буде це проводити в нас в комітеті…

 

_______________. 12 числа, вівторок, це буде тиждень роботи в комітетах.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це, да, це буде не пленарний тиждень. Тому, я думаю, що всі з задоволенням приймуть участь у засіданні цього круглого столу.

Я вам всім дуже дякую. Вибачте.

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я буду, тому що 13-го –  Андрія, день ангела. Мені треба підготуватися, у нас знімають фіртки і вішають на дерева.