Увага! Cайт не оновлюється

13 вересня 2017, 11:01 ( Комітет з питань економічної політики )

12 вересня 2017 року відбулось 26 засідання Національної ради реформ, присвячене прогресу України в процесі приватизації

 

12 вересня 2017 року відбулось 26 засідання Національної ради реформ, присвячене прогресу України в процесі приватизації.

В рамках зустрічі виступили Президент України Петро Олексійович Порошенко, Степан Іванович Кубів – Перший Віце-прем’єр-міністр України – Міністр економічного розвитку і торгівлі, Андрій Володимирович Іванчук – Голова Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики, Віталій Миколайович Трубаров – Виконуючий обов’язки Голови Фонду державного майна України та Борис Євгенович Ложкін – секретар Національної інвестиційної ради.

Перший віце-прем’єр-міністр Степан Кубів презентував проект закону України “Про приватизацію державного майна”. Новий законопроект був розроблений Міністерством економічного розвитку і торгівлі України спільно з Фондом державного майна та вже поданий до Верховної Ради України (реєстр. №7066 від 4 вересня 2017 року).

В рамках свого виступу, Андрій Володимирович Іванчук зазначив, що процес приватизації державного майна сприяє накопиченню об’єктів приватної власності та робить незворотними ринкові перетворення. Водночас в Україні ще не сформувалася ефективна система відносин власності, яка забезпечила б оптимальне використання національного економічного потенціалу та сприяла б досягненню цілей і виконанню завдань соціально-економічного розвитку. Так, 16 лютого 2016 р. Верховною Радою України з метою посилення захисту національних інтересів у процесі реформування відносин власності, зокрема приватизації прийнятий Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення процесу приватизації».

Голова Комітету наголосив, що істотною проблемою для приватизації державного майна є також існування значної кількості об’єктів права державної власності, що входять до Переліку підприємств, що не підлягають приватизації.

У своєму виступі він звернув увагу на те, що на розгляді у Парламенті наразі знаходиться низка законопроектів запропонованих Урядом що стосується скорочення Переліку, які вже отримали позитивний висновок Комітету Верховної Рали України з питань економічної політики та довгий час очікують розгляду Верховної Ради України. Це насамперед такий значимий проект, як реєстр. № 4536 про внесення змін до Закону України «Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації» щодо деяких об'єктів сільськогосподарської та транспортної галузей.

«Новий урядовий законопроект, а саме нова редакція Закону України «Про приватизацію державного майна», в якій об’єднуються закони, що регулюють питання приватизації, в один законодавчий акт для формування ефективної правової бази у сфері приватизації і своїми положеннями спрощують та скорочують процедури приватизації державних підприємств для досягнення високих темпів приватизації, прозорості та відкритості приватизаційного процесу, залучають широке коло інвесторів до придбання державної власності. Запроваджується приватизація малих державних об’єктів через електронні аукціони.

Взагалі історія розгляду Парламентом України законопроектів що стосується приватизації державного майна свідчить про складність даних питань. Безперечно щодо цього проекту, також буде привернута особлива увага з боку депутатських фракцій та груп, народних депутатів України, в тому числі і Комітетів Верховної Ради України та експертів.» - сказав Андрій Іванчук.

 

Пропонуємо також ознайомитися з презентаціями з заходу:

Проект Закону України “Про приватизацію державного майна”: нові принципи продажу об'єктів

Доповідав: Степан Іванович КУБІВ – Перший Віце-прем’єр-міністр України — Міністр економічного розвитку і торгівлі.

Стан та перспективи приватизації в Україні

Доповідав:  Віталій Миколайович ТРУБАРОВ – Виконуючий обов’язки Голови Фонду державного майна України.

Приватизація

Доповідав:  Борис Євгенович ЛОЖКІН – секретар Національної інвестиційної ради.